Με 1,6 εκ. στο Ταμείο Ανάκαμψης το Ιμαρέτ!

arta imaret

Με προϋπολογισμό 1,6 εκατομμύρια ευρώ εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο αποκατάστασης του Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ στην περιοχή της Άρτας.

Το έργο έχει μελετηθεί και θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το οθωμανικό τέμενος του Ιμαρέτ Άρτας (τζαμί Φαΐκ πασά) βρίσκεται στη θέση Μαράτι, περίπου 2,5 χλμ βορειοδυτικά της πόλης της Άρτας. Πρόκειται για ένα κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Είναι το παλαιότερο καταγεγραμμένο οθωμανικό τέμενος της περιοχής της Ηπείρου, καθώς η ανέγερσή του ανάγεται στο τέλος του α΄ μισού του 15ου αιώνα.

Το έργο που θα υλοποιηθεί αφορά τη συντήρηση και αντιμετώπιση των δομικών και των οικοδομικών προβλημάτων του κτηριακού συγκροτήματος του τεμένους προκειμένου να σταματήσουν οι φθορές και να επισκευαστούν οι ζημιές που αυτό έχει υποστεί. Οι επεμβάσεις έχουν ως στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του μνημείου με την παράλληλη διάσωση της αυθεντικότητας των κτισμάτων.

Ειδικότερα προβλέπονται εργασίες που αφορούν την αποκατάσταση του εξωτερικού του Τεμένους στη μορφή που αυτό είχε κατά τη δεύτερη οθωμανική του φάση, με

ανακατασκευή στην αρχική τους μορφή του ρεβάκ και της ξύλινης στοάς και αποκατάσταση των ανοιγμάτων των παραθύρων του. Παράλληλα προβλέπεται η αποκατάσταση του εσωτερικού του Τεμένους στη γενική μορφή που αυτό απέκτησε μετά τη μετατροπή του σε εκκλησία, προκειμένου να λειτουργήσει ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο. Στις εργασίες περιλαμβάνεται και η εξειδικευμένη συντήρηση των δομικών υλικών (λίθων και κονιαμάτων) καθώς και του διακόσμου του μνημείου.

Επιπλέον προβλέπονται εργασίες στο περιβάλλοντα χώρο του μνημείου οι οποίες αφορούν στην αποκατάσταση του Βορειοδυτικού Κτηρίου στην αρχική του μορφή προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως φυλάκιο καθώς και στη δημιουργία χώρων υποδοχής και υγιεινής για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του μνημείου στην περιοχή της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.

Όλες οι εργασίες που θα εκτελεστούν περιλαμβάνονται σε σχετικές ειδικές μελέτες, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το ΥΠΠΟΑ.

Το έργο θα υλοποιηθεί με τα ακόλουθα υποέργα:

1. Αποκατάσταση οθωμανικού τεμένους Ιμαρέτ Άρτας και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του

2. Συντήρηση δομικών υλικών και διακόσμου του τεμένους

3. Παροχή υπηρεσιών βασικού μελετητή ως Τεχνικού Συμβούλου στο πλαίσιο υλοποίησης του υποέργου

4. Εποπτεία από την ΕΦΑ Άρτας της υλοποίησης

5. Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για τη διοίκηση, διαχείριση και το συντονισμό του έργου

6. Σύνδεση με δίκτυο ηλεκτροδότησης

7. Σύνδεση με δίκτυο τηλεπικοινωνίας

8. Σύνδεση με δίκτυο ύδρευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ