«Μάχη» για εννέα στο Δήμο Ιωαννιτών

Εννέα ψηφοδέλτια, εννέα υποψήφιοι δήμαρχοι και η μητέρα των μαχών στο Δήμο Ιωαννιτών. Οι συνδυασμοί περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στον «Κλεισθένη», οι υποψηφιότητες ισχυρές και όποιος μιλήσει για φαβορί του δεύτερου γύρου μάλλον θα είναι εξαιρετικά παράτολμος. Άλλωστε ο δρόμος μέχρι την κάλπη είναι μακρύς και σίγουρα θα αλλάξουν πολλά το επόμενο διάστημα και αφού οι συνδυασμοί λάβουν την τελική τους μορφή. Ωστόσο η εκλογική μάχη στο Δήμο Ιωαννιτών γίνεται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων ετών και από τις αμφίρροπες. Η επόμενη μέρα θα είναι εντελώς διαφορετική καθώς θα απαιτηθούν συνεργασίες οι οποίες θα δοκιμάζονται επί τέσσερα χρόνια.

Ο Θωμάς Μπέγκας, δήμαρχος από το 2014, μετρά σχεδόν μία πενταετία, έχει πλέον παρελθόν κι αυτό είναι στοιχείο που θα κρίνει την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Ο Νίκος Γκόντας, κρατά κι αυτή την φορά τα ηνία της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας και αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου να παρουσιάσει τον βασικό κορμό του ψηφοδελτίου του.

Ο Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» που έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 2014, συνεχίζει με τον ίδιο κορμό αλλά και με νέα πρόσωπα.

Ο Λάζαρος Νάτσης με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την αυτόνομη κάθοδο κι έτσι οι «Πολίτες για την Ανατροπή» θα μετρήσουν κι αυτή την φορά τις δυνάμεις τους.

Η Όλυ Τσουμάνη, περιφερειακή σύμβουλος σήμερα, θα είναι επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης που στηρίζεται από το ΚΚΕ και έχει διατηρεί παγιωμένη δύναμη στο Δήμο.

Από τον χώρο της ευρύτερης αριστεράς θα είναι παρόντα δύο ακόμη σχήματα.

Η Αριστερή Παρέμβαση για τα Γιάννενα με επικεφαλής τον Χρήστο Πατσούρα και η ΔΡΑΣΥ η οποία σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις, όπως η ΛΑΕ και ο Εργατικός Αγώνας θα αποφασίσει την ερχόμενη Τρίτη τον επικεφαλής της.

Το προεκλογικό σκηνικό αλλάζουν άρδην δύο παρατάξεις οι οποίες κατέρχονται για πρώτη φορά και διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρόκειται για τα «Ιωάννινα 2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη. Είναι η υποψήφια που επισήμως στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία και βρίσκεται στο στάδιο συγκρότησης ψηφοδελτίου.

Παρούσα η παράταξη «Γιάννενα- Νέα Εποχή» με επικεφαλής τον Καθηγητή Παθολογίας Μωυσή Ελισάφ. Μία ισχυρή προσωπικότητα που έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατάρτιση του ψηφοδελτίου με υποψηφιότητες από πολλούς και διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Ένα ακόμη στοιχείο που χαρακτηρίζει αυτή την φορά τις εκλογές είναι ο πολυκερματισμός των κομματικών δυνάμεων.

Στο χώρο της κεντροδεξιάς για παράδειγμα απευθύνονται κατά κανόνα η Τατιάνα Καλογιάννη και ο Νίκος Γκόντας. Με επίσημη στήριξη η πρώτη, με ισχυρά ερείσματα ο δεύτερος.

Από τον ίδιο χώρο – σε μεγάλο βαθμό- θα αντλήσει δυνάμεις και ο Άρης Μπαρτζώκας.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην κεντροαριστερά.

Μωυσής Ελισάφ και Θωμάς Μπέγκας απευθύνονται στην ίδια περίπου δεξαμενή ψήφων από την οποία θα αντλήσει δυνάμεις και ο Λάζαρος Νάτσης.

Ο Μωυσής Ελισάφ ωστόσο απευθύνεται και προς τα κεντροδεξιά δείχνοντας μέχρι στιγμής μάλιστα αυξημένη διεισδυτικότητα.

Το βέβαιο είναι ότι αυτή την φορά τα κόμματα δεν διαθέτουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ακόμη κι αν επιμένουν σε κάποιες περιπτώσεις να επιστρατεύσουν στελέχη της σε συγκεκριμένα ψηφοδέλτια.

Το επίσης βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει μία πολύ ενδιαφέρουσα προεκλογική μάχη, η οποία θα κριθεί σε αυτά που έγιναν, σε αυτά που δεν έγιναν και στις προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Εννέα ψηφοδέλτια, εννέα υποψήφιοι δήμαρχοι… Σίγουρα κάποιοι απ’ αυτούς θα χρειαστεί να συνεργαστούν για να μπορέσουν να διοικήσουν τον Δήμο τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ