Μαστοροχώρια.. Σε μονοπάτια και πλαγιές για την προστασία των αρωματικών φυτών!

atomatika_peripolies1

ΦΩΤΟ– Βούρμπιανη… Στα ορεινά και δυσπρόσιτα. Ελάχιστοι κάτοικοι. Τόπος έρημος που την εποχή αυτή μοιάζει πραγματικός παράδεισος. Η φύση στα καλύτερά της… Χρώματα κι αρώματα πλημμυρίζουν τα πάντα!  Ο παράδεισος αυτός βρίσκεται στο στόχαστρο των Αλβανών.. Ούτε η πανδημία, ούτε οι απαγορεύσεις, ούτε τα μέτρα σταμάτησαν την δράση τους! Όταν μπορούν, όσοι μπορούν, θα περάσουν παράνομα από τα μονοπάτια της μεθορίου και θα λεηλατήσουν τον πλούτο των Ηπειρωτικών βουνών! Η συγκομιδή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών δεν σταματά!

Έγινε η νέα μάστιγα…

Μάστιγα την οποία προσπαθεί να περιορίσει η Ελληνική Αστυνομία και μόνο. Με συχνές περιπολίες, εποχούμενες και πεζές.

Οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων ξέρουν τα περάσματα. Γνωρίζουν τα μονοπάτια.

Και βρίσκονται όσο πιο συχνά γίνεται εκεί!

Την ώρα που μάζευε το πολύτιμο «δρακάκι» ή αλλιώς «λουλούδι του Δαρβίνου» συνελήφθη ένας Αλβανός, αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Ήδη είχε προλάβει να μαζέψει περίπου επτά κιλά.

Σε όσους σχολιάζουν «μα γιατί δεν τα μαζεύουν Έλληνες» η απάντηση είναι απλή! Η δασική νομοθεσία δεν επιτρέπει την ανεξέλεγκτη συγκομιδή των φυτών αυτών. Για ορισμένα είδη μάλιστα, ανάλογα με την σπανιότητα, είναι καθολικά απαγορευμένη.

Για άλλα επιτρέπεται μόνο να μαζευτεί μία πολύ μικρή ποσότητα.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θερίζει κάποιος τα βουνά, όπως συχνά κάνουν οι εισερχόμενοι από την Αλβανία.

Η τελευταία περίπτωση

Ακόμη μία σύλληψη ατόμου πραγματοποιήθηκε χθες (19-05-2020) το βράδυ σε δασική περιοχή της Βούρμπιανης Κόνιτσας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Πρόκειται για αλλοδαπό, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πυρσόγιαννης και σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο στην παραπάνω περιοχή, να έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχει συλλέξει ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, συνολικού βάρους επτά κιλών, η οποία και κατασχέθηκε.

Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ