Μάστιγα οι ηλεκτρονικές απάτες

apati diadiktio

Περισσότερα από έξι εκατ. ευρώ ή 33.500 ευρώ/ημέρα έκαναν… φτερά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων το α’ εξάμηνο του 2021, με τις ηλεκτρονικές απάτες να καταγράφουν αύξηση κατά περίπου 4% σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), σε συναλλαγές αξίας άνω των 37 δισ. ευρώ τα περιστατικά απάτης αφορούσαν σε συναλλαγές, ύψους πάνω από έξι εκατ. ευρώ, όταν το α’ εξάμηνο του 2020 οι επιτήδειοι κατάφεραν να αποσπάσουν περίπου 5,8 εκατ. ευρώ σε σύνολο συναλλαγών, αξίας σχεδόν 30 δισ. ευρώ.

«Από την ανάλυση των περιστατικών απάτης ανά δίαυλο συναλλαγής με κάρτες πληρωμών, δηλαδή α) συναλλαγές σε τερματικά ΑΤΜ, β) πληρωμές σε τερματικά POS και γ) εξ αποστάσεως συναλλαγές χωρίς την φυσική παρουσία της κάρτας (card not present – CNP), προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό απάτης αφορά στις τελευταίες», σημειώνει η ΤτΕ.

Η Ήπειρος δεν αποτελεί εξαίρεση και οι ηλεκτρονικές απάτες αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα στις ανακοινώσεις της τοπικής αστυνομίας. Αξιοσημείωτο ότι οι διαδικτυακές αγγελίες αποτελούν πεδίο όπου καταγράφονται πολλά θύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ