Μαραθώνιος ορεινού ποδηλάτου στα Τζουμέρκα

TZOYMERKA1

TZOYMERKA1Tον 1ο μαραθώνιο αγώνα ορεινού ποδηλάτου στα Τζουμέρκα με τίτλο Tzoumerka Bike Marathon διοργανώνουν στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ορεινή Σύγκλιση (ΚΕΔΡΟΣ), ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου.

Πιο αναλυτικά θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω αγώνες:

Tzoumerka Bike Marathon – Συνολική απόσταση που θα διανύσουν οι συμμετέχοντες: 85 χλμ. Η εκκίνηση θα δοθεί στις το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 9 το πρωί στο Δασικό Χωριό που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καταρράκτη. Οι διαγωνιζόμενοι θα διέλθουν από τα χωριά Καταρράκτη, Άγναντα, Πράμαντα, Μελισσουργούς, Κάτω Κωστηλάτα, Βουργαρέλι και ο τερματισμός θα γίνει στο Δασικό Χωριό. Πρόκειται για έναν απαιτητικό αγώνα στον οποίο οι αθλητές θα διανύσουν 25,7 χλμ σε άσφαλτο, 55,4 χλμ σε χωματόδρομο, 1,4 χλμ. σε μονοπάτια και 2,4 χλμ. σε τσιμεντένιους δρόμους. Στον αγώνα αυτό μπορούν να πάρουν μέρος σε χωριστή κατηγορία και αθλητές με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Στον Μαραθώνιο αγώνα θα υπάρχουν μία μοτοσικλέτα στην κεφαλή του αγώνα, ένα αυτοκίνητο στο τέλος των αγωνιζόμενων αθλητών για εγκαταλείψεις και τυχόν προβλήματα που μπορούν να προκύψουν, δύο σταθερά σημεία τεχνικής υποστήριξης των ποδηλάτων (στο σπήλαιο «Ανεμότρυπα» πριν τα Πράμαντα, στο 22ο χλμ και στο Βουλγαρέλι στο 66ο χλμ), οκτώ σημεία ελέγχου και επτά τροφοδοσίες.

Επίσης, θα υπάρχουν δύο σημεία ελεγχόμενου χρόνου περάσματος (πόρτες) αθλητών. Το πρώτο σημείο θα είναι στην είσοδο του χωριού Μελισσουργοί στο 30ο χλμ. και σε χρονικό διάστημα τριών ωρών από την εκκίνηση και το δεύτερο στο Βουργαρέλι, στην διασταύρωση για Κυψέλη στο 66ο χλμ. και σε χρονικό διάστημα επτά ωρών από την εκκίνηση.

Οι αθλητές που θα υπερβούν τα χρονικά όρια, θα επιστρέφουν στην εκκίνηση με μεταφορικό μέσο της διοργάνωσης. Σε περίπτωση που θέλουν να συνεχίσουν, θα παραδίδουν τον αριθμό συμμετοχής τους και θα διανύουν την υπόλοιπη διαδρομή με δική του ευθύνη και χωρίς την υποστήριξη της διοργάνωσης.

Οι απονομές θα γίνουν στις 8 το βράδυ και θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Η διαδρομή έχει ήδη καθαριστεί όπου ήταν αναγκαίο από διεθνή ομάδα εθελοντών με τη συνεργασία της ΕΛΙΞ, ενώ η σήμανση των διαδρομών θα γίνει με επαναχρησιμοποιούμενα σημάδια, επιδιώκοντας να μην επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο η αισθητική του περιβάλλοντος σε όλη τη διαδρομή του.

Ο αγώνας έχει την έγκριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, ενώ υποστήριξη στη διοργάνωσή του θα προσφέρουν το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του ΕΕΣ Ιωαννίνων, η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Άρτας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας, ο Σύλλογος Θεοδωριάνων «Οι Ορεινοί», το νερό «Πηγές Κωστηλάτας», το κατάστημα ποδηλατικού εξοπλισμού 2ΤΡΟΧΟΙ, εθελοντές και άλλοι.

Tzoumerka Bike – Συνολική απόσταση που θα διανύσουν οι συμμετέχοντες: 26,5 χλμ. Για τους λάτρεις του ποδηλάτου θα διοργανωθεί ένας μικρότερος αγώνα. Η εκκίνηση θα δοθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί στο χωριό Πράμαντα και οι συμμετέχοντες θα διέλθουν από τα χωριά Άγναντα, Καταρράκτη και θα τερματίσουν στο Δασικό Χωριό. Ο αγώνας αυτός είναι πιο εύκολος και προσφέρεται για όλους όσους ασχολούνται με την ορεινή ποδηλασία. Οι συμμετέχοντες θα διανύσουν 5,7 χλμ. σε άσφαλτο, 18,9 χλμ. σε χωματόδρομο και 0,9 χλμ σε μονοπάτι. Στον αγώνα αυτό μπορούν να πάρουν μέρος σε ξεχωριστή κατηγορία και αθλητές με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Και σε αυτόν τον αγώνα θα υπάρχουν μία μοτοσικλέτα στην κεφαλή του αγώνα, ένα αυτοκίνητο στο τέλος των αγωνιζόμενων αθλητών για εγκαταλείψεις και τυχόν προβλήματα που μπορούν να προκύψουν, ενώ θα λειτουργήσουν τέσσερα σημεία ελέγχου και δύο τροφοδοσίες.

Τρέχω με το σκύλο μου – Συνολική απόσταση που θα διανύσουν οι συμμετέχοντες: 3 χλμ. Επιδιώκοντας τη προώθηση φιλοζωικών αισθημάτων, θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ένας αγώνας όπου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τρέχουν μαζί με το σκύλο τους σε ανηφορικό χωματόδρομο και μονοπάτι. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, από το χωριό Μικροσπηλιά και ο τερματισμός θα γίνει στο Δασικό Χωριό.

Για τα παιδιά και τους λάτρεις του ποδηλάτου θα γίνουν μικρότεροι αγώνες ταχύτητας και δεξιοτεχνίας στο Δασικό Χωριό το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Παράλληλα, από τις10 το πρωί έως τις12 το μεσημέρι και από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς και από τις10 το πρωί έως τις12 το μεσημέρι της Κυριακής, θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 4-12 ετών. Ακόμη, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν στο Δασικό Χωριό αγώνες δεξιοτεχνίας, για να ακολουθήσουν στη 1 το μεσημέρι οι απονομές των αγώνων της δεύτερης ημέρας.

Όσοι αθλητές εγγραφούν μέχρι την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου θα έχουν, από τη διοργάνωση, ομαδική ασφάλεια για τους αγώνες. Οι αθλητές που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή εγκαίρως, θα συμμετέχουν στους αγώνες χωρίς να είναι ασφαλισμένοι.

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: Χρήστος Λάμπρης, 2685031791, 6974754952.

www.tzoumerkabike.gr και www.facebook.com/TzoumerkaBikeMarathon?ref=hl

e-mail: [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ