Μαντάς, Τζούφη.. Πρωταγωνιστές τροπολογίας για απευθείας αναθέσεις

askines ipati2

askines ipati2

Ήλθε, είδε και απήλθε, θα μπορούσε να πει κανείς για την τροπολογία τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έδινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με τρίτους χωρίς διαγωνισμό, αλλά με απευθείας διαπραγμάτευση, για τη δημιουργία δομών προσωρινής φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Η εν λόγω τροπολογία αποσύρθηκε πριν καν ανακοινωθεί από την Υπουργό Εργασίας εάν την κάνει αποδεκτή ή όχι, κατόπιν αιτήματος του Χρήστου Μαντά, ο οποίος συμπεριλαμβανόταν στους υπογράφοντες βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας.

Ο κ. Μαντάς επικαλέστηκε για την αιφνιδιαστική οπισθοχώρηση την αναγκαιότητα επανεξέτασής της, προκειμένου η τροπολογία να επιδεχτεί τις απαραίτητες διορθώσεις προς αποφυγή παρερμηνειών της πρόθεσης κατάθεσής της και να εναρμονιστεί πλήρως με το ευρωπαίο δίκαιο.

Νωρίτερα πάντως η συγκεκριμένη βουλευτική τροπολογία είχε δεχτεί τις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης, με αιχμές περί «αδιαφάνειας» και μόνιμης νομοθέτησης «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων» με στόχο την εξυπηρέτηση «ημετέρων».

Την τροπολογία υπό τον τίτλο «συνδρομή τεχνικής βοήθειας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης», υπέγραφαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Μερόπη Τζούφη, Νίκος Ηγουμενίδης, Χρήστος Μαντάς και Γρηγόρης Στογιαννίδης και προέβλεπε ότι: «το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και να συνάπτει με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων και προμήθειας αγαθών σχετικά με την αναδιαμόρφωση, επισκευή και εγκατάσταση εξοπλισμού ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και των εποπτευόμενων φορέων της, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη στέγαση και φιλοξενία ανηλίκων, που χρήζουν ιδιαίτερης και επείγουσας κοινωνικής προστασίας, ιδίως απροστάτευτων τέκνων και ασυνόδευτων ανηλίκων».

Προσέθετε, δε, ότι «η διαδικασία σύναψης συμβάσεων της προηγούμενης παραγράφου δύναται, για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης στεγαστικής ανάγκης, λαμβανομένων υπόψη και λόγων προστασίας της ανηλικότητας σε περίοδο προσφυγικής κρίσης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται, να διενεργείται κατόπιν διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις».
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ