Μ. Τζούφη.. Να τελειώσει το παρασκήνιο με τα όρια της λίμνης

LAKE_T4

Να τελειώσει το παρασκήνιο με τα όρια χάραξης της λίμνης και το Προεδρικό Διάταγμα ζητά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Στη δήλωσή της αναλυτικά αναφέρει:

Σε μια εποχή περιβαλλοντικής ανασφάλειας, η προστασία και ανάδειξη της Παμβώτιδας και του λιμναίου οικοσυστήματός της απασχολεί όλους τους πολίτες των Ιωαννίνων. Ωστόσο, κυβέρνηση και περιφέρεια Ηπείρου σχεδιάζουν το μέλλον της λίμνης στα κρυφά, με αντιφάσεις, διαψεύσεις, δηλώσεις επί δηλώσεων για την αλλαγή των ορίων της και απόλυτη σιωπή για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Το πολυσυζητημένο και πολύπαθο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο πρόκειται να καθορίσει τις χρήσεις γης στην παραλίμνια περιοχή, παραμένει καταχωνιασμένο στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργών για περισσότερα από τρία χρόνια. Παρότι το νομοθέτημα ήταν έτοιμο από τον Ιούλιο του 2019 για να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία και να αφήσει μετέωρη τη θεσμική κατοχύρωση και τη νομική θωράκιση του λιμναίου περιβάλλοντος και οικοσυστήματος.

Φτάνοντας στο σήμερα, οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ ανακοινώνουν κάθε τόσο και μια νέα ημερομηνία για την κατάθεση του Προεδρικού Διατάγματος. Γιατί προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και τι σχεδιάζουν πίσω από τις κλειστές πόρτες, απουσία της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της; Γιατί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς απαντά με μισόλογα, ενώ πρόσφατα υπαινίχθηκε πως θα γίνει νέα χάραξη στα όρια της λίμνης; Τι και ποιους εξυπηρετεί μια τέτοια εξέλιξη;

Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν άμεσα – το ζητούν οι πολίτες. Όπως ζητούν να τελειώσει άμεσα με το «παρασκήνιο» και οι κρυφές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης σε βάρος της Παμβώτιδας, να κατατεθεί επιτέλους το Προεδρικό Διάταγμα και να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον της πόλης μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ