Μ. Τζούφη: Ανέμελο άνοιγμα των σχολείων από το Υπουργείο

tzoufi kampourakis

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μερόπη Τζούφη επισκέφτηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Καμπουράκη, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του covid-19.

Η Μερόπη Τζούφη τοποθετήθηκε, λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική προετοιμασία κατά τη διάρκεια των εορτών για το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων και την επιστροφή των μαθητών στα δια ζώσης μαθήματα, ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση είχε ήδη δώσει δείγματα γραφής στα Ειδικά Σχολεία, τα οποία ορθώς μεν άνοιξαν, αλλά λειτούργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας.

Δυστυχώς, κάτι ανάλογο πρόκειται να συμβεί και στα γενικά σχολεία, καθώς δεν υπάρχει προγραμματισμός για συστηματικούς ελέγχους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ καμία προεργασία δεν έχει γίνει σχετικά με την αραίωση των τμημάτων, ώστε να προχωρήσει η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία με μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία όλων.

Αναφορικά με την εκπαίδευση προσφύγων, παρά το γεγονός ότι έχουν προσληφθεί εδώ και καιρό οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, δυστυχώς, με πολιτική ευθύνη δεν έχει λυθεί ακόμη το ζήτημα της μεταφοράς των προσφυγόπουλων προς και από τις σχολικές μονάδες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να μην έχουν ακόμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η Μερόπη Τζούφη σχολίασε και το σοβαρό πρόβλημα αδυναμίας μεγάλου μέρους της μαθητικής κοινότητας να συμμετάσχει στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης είτε λόγω έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού -τα tablets που δόθηκαν στα σχολεία κάλυψαν μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής ανάγκης για εξοπλισμό- είτε λόγω αδυναμίας σύνδεσης σε υπηρεσίες ίντερνετ, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τέλος, η βουλευτής αναφέρθηκε και στις προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, όπως ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα όσων είναι μεγαλύτερης ηλικίας και αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και τα τακτικά εβδομαδιαία δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές που συγκατοικούν με ευπαθή ή ηλικιωμένα άτομα. Ταυτόχρονα, έκανε αναφορά και στο ζήτημα της αναπροσαρμογής της ύλης των μαθημάτων, καθώς και στη σημασία επαναλήψεων της ήδη διδαχθείσας -με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης- ύλης, ενώ πρότεινε, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων.

Είναι σαφές, κατέληξε η Μερόπη Τζούφη, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε ανέμελο άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη οργάνωση. Κι αυτό είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσει σε εκ νέου κλείσιμο των σχολικών μονάδων στο άμεσο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ