Λύση στο παρά πέντε για τους Φορείς Διαχείρισης

zagori new

zagori new

Με κεντρικό θέμα συζήτησης τη συνέχιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μετά το τέλος του έτους, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος συναντήθηκε στο ΥΠΕΝ με εκπροσώπους των Διοικήσεων των εν λόγω Φορέων.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε το γεγονός ότι τόσο η μορφή, όσο και οι αρμοδιότητες των Φορέων έχουν παραμείνει σε εκκρεμότητα, επί σειρά ετών. Σε αυτό έχουν συμβάλει το περιορισμένο ενδιαφέρον των προηγούμενων κυβερνήσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα, η καθυστέρηση ουσιαστικών πολιτικών αποφάσεων, καθώς και η στρεβλή ανάγνωση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας για τον περιορισμό του κόστους, μόνο με κλείσιμο των δομών και απολύσεις.

Φυσικά ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση έχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς εδώ και δύο χρόνια περίπου δεν φρόντισε να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας και χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης από το 2017 και μετά.

Να θυμίσουμε ότι από τα Γιάννενα ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, δεσμευόταν το καλοκαίρι ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη διευθέτηση της λειτουργίας τους, ενώ τώρα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελος, υπόσχεται ακριβώς τα ίδια.

Όπως τόνισε στους εκπροσώπους των Φορέων προβλέπεται η παράταση της χρηματοδότησης για το 2017 από το Πράσινο Ταμείο, καθώς και η αναστολή των συγχωνεύσεών τους, ενώ πρόσθεσε πως η χρηματοδότηση πρόκειται να συνδεθεί με ένα σαφή και σύντομο οδικό χάρτη που θα καταλήξει σε νομοθετική πρωτοβουλία, εντός του 2017.

Ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη για τη διακοπή της χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στο τέλος του 2015. “Θεωρώ ότι ήταν επιλογή η διακοπή της συγκεκριμένης χρηματοδότησης”, είπε χαρακτηριστικά. “Όπως ήταν και επιλογή οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν από τον εθνικό διάλογο, αλλά και από την Επιτροπή Φύση 2000 να παραμείνουν στον αέρα, χωρίς μεταβατικές και εφαρμοστέες διατάξεις”.

Με δεδομένο ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2016 λήγει η προσωρινή χρηματοδότηση και η παράτασή της από το Πράσινο Ταμείο, που εξασφάλισε αυτή η κυβέρνηση, βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ δύσκολο σημείο.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι ποιο είδος χρηματοδότησης μπορεί να κρατήσει ζωντανούς τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, διασφαλίζοντας την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και, φυσικά, τους εργαζόμενους στη θέση τους.

Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά στη μορφή, τον σκοπό και το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Με άλλα λόγια, ποιο είδος Φορέων χρειαζόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος και ποιο θα είναι το αντίστοιχο κρατικό μοντέλο διοίκησης και προστασίας της φύσης.

Και, βέβαια, πώς αυτό το μοντέλο που θα δημιουργηθεί, θα καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας ως προς την προστασία των περιοχών Natura, ώστε η χώρα να μην κινδυνεύει συνεχώς από παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

“Για να επιτύχουμε κάτι τόσο σημαντικό, που καθυστερεί για χρόνια, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, χρειάζεται πολύ στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ. Είναι προφανές ότι το Υπουργείο έχει την κεντρική ευθύνη, όμως χρειάζεται και οι Διοικήσεις των Φορέων Προστασίας της κάθε περιοχής και οι εργαζόμενοι στους Φορείς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται ιδιαίτερα με τα θέματα της Φύσης, να συνεισφέρουν σε ένα πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό διάλογο, που θα περιλαμβάνει και νομοθετικές ρυθμίσεις.

“Δεν περνά από το μυαλό μας, ότι την 1η Ιανουαρίου 2017, θα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Φορέων. “Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί στη χώρα μας. Ούτε ως περιβαλλοντικό μήνυμα, ούτε ως μήνυμα για το χώρο της εργασίας. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να κάνουμε πολλά, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα”.

Πέρα από το μέλλον της διοίκησης, της χρηματοδότησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, συζητηθήκαν προτάσεις γύρω από τις θεσμικές και περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της χώρας, τις δυνατότητες προστασίας και διαχείρισης, καθώς και την αξιοποίηση του οικολογικού αποθέματος και δυναμικού της χώρας μας.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ