«Κλείδωσαν» τα μέτρα για τα 11 δις

ARXHGOI_3Σε έξοδο από το Δημόσιο με την μέθοδο της εφεδρείας οδηγούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον σκληρό πυρήνα των κρατικών φορέων, στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την διαμόρφωση της τελικής εισήγησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα μέτρα ύψους 11,5 δις έως το 2015.

Κατά τους υπολογισμούς του υπ. Οικονομικών το σύνολο θέσεων εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 115.000 έως τα τέλη του 2015. Η μείωση αυτή θα επιτευχθεί κατά την εισήγηση του κ. Στουρνάρα τόσο με την εφεδρεία που θα αφορά 40.000 με 45.000 εργαζομένους όσο και από την φυσιολογική συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι ισχύει το δόγμα «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις από το Δημόσιο».

Η επιλογή των εργαζομένων που θα οδηγηθούν στην εφεδρεία για διάστημα τριών ετών και με αποδοχές που θα φθάσουν το 60 με 70% των αποδοχών τους, θα πραγματοποιηθεί με αξιολόγηση.

Ο κατάλογος των μέτρων που εισηγείται ο Γιάννης Στουρνάρας περιλαμβάνει και περικοπές στις συντάξεις άνω των 700 ευρώ μηνιαίως, την μείωση κατά 50% της δεύτερης σύνταξης ανεξαρτήτως πλαφόν καθώς και την περικοπή του εφάπαξ κατά 22,5% άμεσα.

Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν τα μετρά αυτά θα αγγίξουν και τις αγροτικές συντάξεις, ζήτημα στο οποίο έχει επανέλθει η Τρόικα η οποία και ισχυρίζεται πως οι συντάξεις αυτές είναι κυρίως «προνοιακού χαρακτήρα» και ως εκ τούτου πρέπει να περικοπούν.

Πολλές πρόκειται να είναι οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν από τον Ιανουάριο του 2013 τόσο στα μισθολόγια όσο και στις τιμές των εισιτηρίων.

Το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών στοχεύει στη μέση αύξηση των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 10% ανά έτος μέσω της αύξησης των εισιτηρίων των συγκοινωνιακών φορέων κατά 25%, η οποία θα ισχύσει από τη 1η Ιανουαρίου 2013.

Στόχος του υπουργείου είναι ο περιορισμός της εισιτηριοδιαφυγής, η αξιοποίηση και η ανάπτυξη χώρων στάθμευσης και μετεπιβίβασης, η διεύρυνση της πελατειακής βάσης και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Οι εν λόγω στόχοι, εάν τελικά εκπληρωθούν, εκτιμάται ότι το επιπλέον όφελος για το 2013 σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας θα ανέλθει σε 60 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μεγάλη πρόκειται να είναι και η μείωση δαπανών μισθοδοσίας σε όλες τις ΔΕΚΟ, μέσω άμεσης εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου που εφαρμόζεται στο στενό Δημόσιο Τομέα, καθώς και του πλαφόν του μέσου όρου δαπανών μισθοδοσίας των 1.900 ευρώ.

Το όφελος αυτό, υπολογίζεται από το υπουργείο, σε 108 εκατ. ευρώ, καθώς ο μηνιαίος μισθός θα μειωθεί κατά 15%. Ενώ εξετάζεται νομοθετική παρέμβαση ώστε, σε περιπτώσεις καταργήσεων ή συγχωνεύσεων φορέων να εφαρμόζεται κινητικότητα των απασχολούμενων και το πλεονάζον προσωπικό να δύναται να μετακινηθεί σε ΔΕΚΟ που έχουν έλλειψη.

Τέλος, πρόκειται να γίνει αναδιοργάνωση των οργανογραμμάτων των ΔΕΚΟ ώστε να μειωθούν τα έξοδα λειτουργίας, οι θέσεις ευθύνης και ταυτόχρονο η δαπάνη καταβολής επιδομάτων ενώ το υπουργείο προτείνει τη συγχώνευση ομοειδών Οργανισμών καθώς και τη μείωση του αριθμού των μελών των Δ.Σ. από επτά σε πέντε, προκειμένου να μειωθούν οι θέσεις Προέδρων, Δ/ντων Συμβούλων και μελών Δ.Σ. και παράλληλα οι αμοιβές και τα έξοδα αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ