Λιβάνιος: Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς συμμετοχή των δήμων και των Περιφερειών

kede logo

«Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς τοπική ανάπτυξη, χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη, χωρίς την ενεργό συμμετοχή και των δήμων και των Περιφερειών. Οι δήμοι πρέπει να έχουν κεντρικό και ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό των πολιτικών διότι είναι η πρώτη γραμμή που βρίσκεται δίπλα στους πολίτες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Ο Δρόμος προς την Ανάκαμψη».

«Οι δήμοι αυτοί που έχουν το καθημερινό τους παράπονο και σίγουρα είναι αυτοί που ξέρουν τα τοπικά προβλήματα πολύ καλύτερα από την τοπική κυβέρνηση. Γι’ αυτό ένας από τους ρόλους που έχουν είναι να λειτουργούν και ως αγγελιαφόροι των μηνυμάτων των τοπικών κοινωνιών για να αποτυπώσουν τις ανάγκες που υπάρχουν», συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του σχεδίου Ανάκαμψης», στην οποία συντονίστρια ήταν η βουλευτής, γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα.

«Έχουμε μπροστά μας κρίσιμα ζητήματα, π.χ. υποδομών- πρέπει όλη η Ελλάδα να απολαμβάνει εξίσου σημαντικές υποδομές που έχουν τα μεγάλα αστικά κέντρα – ζητήματα κοινωνικής συνοχής, ευρωπαϊκά προγράμματα που πρέπει να αξιοποιηθούν για να φτάσει η ανάπτυξη σε κάθε μεριά της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος.

«Συζητάμε για το δημογραφικό, τη μείωση του πληθυσμού της Ε.Ε. – αυτό πρέπει να είναι ένα από τα κεντρικά μας ζητούμενα για την επόμενη δεκαετία -και πώς θα απαντήσει σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση η Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και προσέθεσε ότι φυσικά οι δήμοι πρέπει να έχουν ρόλο, να προτείνουν κίνητρα σε νέες οικογένειες να εγκατασταθούν στην περιοχή τους και βεβαίως να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές (σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, αθλητικοί χώροι) προκειμένου να είναι πραγματικό κίνητρο για ένα νέο ζευγάρι να εγκατασταθεί».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβάνιος τόνισε εμφατικά ότι «ο χρόνος είναι εχθρός μας, πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, πρέπει να σχεδιάζουμε γρήγορα τις πολιτικές. Η θητεία (στην αυτοδιοίκηση) είναι 5ετής ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να πραγματοποιήσουν το όραμα που έχουν και εν τέλει να κριθούν από τους δημότες τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ