Λιποδιαλυτικές τροφές: μέθοδος υγιεινού αδυνατίσματος

MHLAΣε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, μπορούμε να εντάξουμε κάποιες τροφές οι οποίες μπορούν μακροπρόθεσμα να μας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Κάποιες από αυτές εμφανίζουν και λιποδιαλυτικές ιδιότητες, δηλαδή δεν επιτρέπουν την εναπόθεση του νέου λίπους στα ήδη υπάρχοντα λιποκύτταρα.

Τέτοιες τροφές είναι:

 

Γκρέιπ φρουτ: Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών, και έχει αποδειχθεί πρακτικά ότι βοηθάει μακροπρόθεσμα στο αδυνάτισμα και στην αντιμετώπιση του διαβήτη, καθώς κρατάει σε ισορροπία τα επίπεδα της γλυκόζης-ινσουλίνης στο αίμα. Οι «μαγικές» αυτές ιδιότητες του γκρέιπ φρουτ αποδίδονται σε μια ουσία η οποία ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών και ονομάζεται ναρινγενίνη. Η ουσία αυτή δρα επίσης στο ήπαρ, κάνοντάς το να καίει λίπος αντί να το αποθηκεύει.

Ανανάς: Ο ανανάς περιέχει πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό ουσίες, μεταξύ των οποίων είναι και η βρομελίνη. Το ένζυμο αυτό θεωρείται υπεύθυνο ακόμα και για αντικαρκινική δράση, έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, ενώ δρα και ως λιποδιαλύτης.

Πράσινο τσάι: Γνωστό πλέον εδώ και καιρό στη Δύση, με προέλευση από τις χώρες της Άπω Ανατολής, το πράσινο τσάι αποτελεί σύμμαχό μας κατά του διαβήτη, των καρδιαγγειακών ασθενειών και της παχυσαρκίας, καθώς μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό μας σε ηρεμία έως και 4%. Εξαιρετικά ωφέλιμη και υγιεινή τροφή ακόμα και με μορφή εκχυλίσματος, καθώς περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό θρεπτικών συστατικών.

Ξηροί καρποί: Γνωστοί πλέον σε όλους μας, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που σημαίνει ότι μπορούν να μας προσφέρουν λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Κ, η οποία περιέχεται μεταξύ άλλων και στα αμύγδαλα. Η κατανάλωσή τους με μέτρο προτείνεται σε όλα τα ισορροπημένα διαιτολόγια, καθώς προσφέρουν κορεσμό με σχετικά λίγες θερμίδες.

Αυγά: Συνδυάζουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, προσφέρουν κορεσμό και, σύμφωνα με νεότερες έρευνες, ο κρόκος του αυγού δεν ευθύνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό για την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος όσο το περιττό λίπος του σώματος. Επομένως είναι πλέον ασφαλές να καταναλώνουμε μέχρι δύο αυγά την ημέρα. Η βιταμίνη Β12 που περιέχουν είναι απαραίτητη για τη διαδικασία αποσύνθεσης του λίπους.

Τέλος, η καυτερή πιπεριά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό έπειτα από ένα γεύμα έως 25%, με αποτέλεσμα να ευνοείται η καύση λίπους. Λιποδιαλυτική δράση έχει αποδοθεί και στο μηλόξιδο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ