Λίγοι στους αρχαιολογικούς χώρους ακόμη λιγότεροι στα Μουσεία της Ηπείρου

arxaio teatro dodonis

Αύξηση πάνω από 600% των επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας καταγράφεται στα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους με τις υψηλότερες επισκεψιμότητες δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας από την Ήπειρο.

Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία καθώς τα τελευταία χρόνια η περιοχή επενδύει στον πολιτισμό.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχουν διατεθεί περίπου 40 εκατομμύρια για αναστηλώσεις στα πέντε αρχαία θέατρα, έργα άκρως απαραίτητα.

Κι ενώ τα έργα γίνονται η πολυδιαφημισμένη Πολιτιστική Διαδρομή, που περιλαμβάνει την δικτύωση των αρχαιολογικών χώρων και της τοπικής οικονομίας δεν φαίνεται να αποδίδει.

Οι επισκεψιμότητες στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έχουν τεράστια διαφορά από κείνες αρχαιολογικών χώρων όπως η Ολυμπία, οι Δελφοί, η Αρχαία Κόρινθος ακόμη και ο Μυστράς.

Δεν συζητάμε βέβαια για την Επίδαυρο που διατηρεί τα πρωτεία ή την Ακρόπολη που βρίσκεται στην δεύτερη θέση.

Τα τελευταία διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά νομό αφορούν στον Μάιο.

Στο Νομό Ιωαννίνων ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος που περιλαμβάνεται στη λίστα είναι η Δωδώνη η οποία δέχθηκε μόλις 9.570 επισκέπτες!

Τον ίδιο μήνα στο Νομό Πρέβεζας η Νικόπολη δέχθηκε 1.650 επισκέπτες και το Νεκρομαντείο 3.353! Η Κασσώπη μόλις 463!

Στο Νομό Θεσπρωτίας 156 άτομα ήταν αυτά που επισκέφθηκαν τα Αρχαία Γίτανα!

Ακόμη πιο απογοητευτικό είναι τα στοιχεία για τις επισκέψεις στα Μουσεία, τα οποία βρίσκονται κατά κανόνα εντός των πόλεων. Βυζαντινό και Αρχαιολογικό Ιωαννίνων δέχθηκαν 6.900 επισκέπτες στη διάρκεια του Μαΐου.

Αρχαιολογικό στην Άρτα και Παρηγορήτισσα δέχθηκαν 2.108 επισκέπτες.

Μόλις 290 επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ηγουμενίτσας και 1.470 το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης.

Για έναν τόπο που θέλει πραγματικά να επενδύσει στον πολιτισμό σαφώς οι αριθμοί δεν είναι ικανοποιητικοί αλλά είναι ικανοί για προβληματισμούς.

Η Πολιτιστική Διαδρομή για να αποδώσει πραγματικά θα πρέπει να επανεξεταστεί και σε κάθε περίπτωση να υιοθετηθούν μέθοδοι από άλλες περιοχές της χώρας όπου η αρχαία κληρονομιά είναι κινητήριος μοχλός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ