Λιγκιάδες… 75 χρόνια μετά

Ήταν 3 Οκτωβρίου 1943. Η ημέρα που οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των Γερμανών, μετέτρεψαν σε πραγματική κόλαση το χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων.

Οι Γερμανοί κατέκαψαν τα λιγοστά σπίτια, τα υποστατικά και τις αποθήκες, άλλους έστησαν στο πλάτωμα, άλλους τους εκτέλεσαν μπροστά στα ανώφλια των σπιτιών ή μέσα στις κάμαρες και στα κατώγια.

Από τους 96 που μέτρησαν, γλίτωσαν τον θάνατο μόνο τέσσερις. Το βρέφος, μια νεαρή γυναίκα, που τα κορμιά των συγχωριανών της την κάλυψαν πέφτοντας την ώρα του πολυβολισμού, και δύο 24χρονοι άνδρες που οι σφαίρες τούς τραυμάτισαν επιπόλαια

75 χρόνια μετά.. Οι μνήμες παραμένουν ζωντανές.. Και το ολοκαύτωμα τιμάται με σειρά εκδηλώσεων.

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, θα τελεστεί στην Αμφιθέα επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων, ενώ στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηφορία στον χώρο του μνημείου στους Λιγκιάδες.

Στον ίδιο χώρο, θα ακολουθήσει στις 8.30 το βράδυ εκδήλωση με τίτλο «Μαρτυρία – Ενθύμιον του Μάνου Ελευθερίου». Θα προλογίσει ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών Κώστας Γκόγκος, ενώ θα ερμηνεύσουν η Ειρήνη Δόβα και ο Γιάννης Σταύρου, με τη συνοδεία στο πιάνο της Γεωργίας Αναστάση, η οποία έχει και τη φιλολογική επιμέλεια.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 7 Οκτωβρίου με επιμνημόσυνη δέηση στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου στους Λιγκιάδες στις 10.30 το πρωί και στη συνέχεια, στον χώρο του μνημείου, θα εκφωνηθεί ομιλία από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και θα πραγματοποιηθούν προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ