Λήγει η προθεσμία για τους μεγαλοοφειλέτες

leftaΤην ερχόμενη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Όπως είπε την Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, την Παρασκευή θα δημοσιοποιηθούν μέσω Διαδικτύου τα ονόματα όσων οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ και δεν έχουν τα τακτοποιήσει τα χρέη τους.

Εφόσον δεν σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τότε «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάρτηση των ονομάτων τους στο Διαδίκτυο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μεγαλύτερες των 150.000 ευρώ, να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ τους και να καταβάλουν ή να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους ήταν μέχρι την Πέμπτη.

Προφανώς, όποιος για παράδειγμα πάει στη ΔΟΥ την Παρασκευή το πρωί δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια ευρώ έχουν σπεύσει να πληρώσουν τις τελευταίες δέκα ημέρες, υπό τον φόβο των συλλήψεων βάσει του νέου νόμου και της δημοσιοποίησης των ονομάτων τους, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι νομικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους φοροφυγάδες.

Μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου,τα χρέη των οποίων ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ, πριν ακόμα το ΣΔΟΕ ενεργοποιήσει τις διατάξεις για τη σύλληψή τους στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, εμφανίζονται οικειοθελώς στην αρμόδια υπηρεσία και ρυθμίζουν τις οφειλές τους, καταθέτοντας χρήματα στο δημόσιο ταμείο.

Μεταξύ αυτών που πήγαν να πληρώσουν χρέη του παρελθόντος περιλαμβάνονται και οι εκπρόσωποι offshore εταιρείας που είχε βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Η αυθόρμητη προσέλευσή τους έχει ως αποτέλεσμα να γλιτώνουντο Αυτόφωρο και να μην κινδυνεύουν με δημοσιοποίηση των ονο-μάτων τους, εφόσον βέβαια και οιίδιοι αποδειχθούν συνεπείς στηναποπληρωμή των οφειλών τους», λένε εισαγγελικές πηγές στα «Νέα», επισημαίνοντας ότι ο νέος φορο-νόμος έχει φέρει ήδη χρήματα στο δημόσιο ταμείο.

Αντίθετα, δικηγόροι αμφισβητούν τόσο την αποτελεσματικότητατου νόμου όσο και τη συνταγματικότητα των συλλήψεων των οφειλε-τών που παραπέμπονται στο Αυτόφωρο.

Ο νόμος επιφυλάσσει διαφορετική ποινική μεταχείριση για όσους συλλαμβάνονται για μη απόδοση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Το αδίκημα αυτό, εάν το ποσό του ΦΠΑ υπερβαίνει σε ετήσια βάση τις 75.000 ευρώ, τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Ο υπαίτιος παραπέμπεται στον ανακριτή, ο οποίος αποφασίζει για το θέμα της ενδεχόμενης προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου λαμβάνοντας υπόψημεταξύ άλλων και τη διάρκεια της μη απόδοσης του ΦΠΑ.

Πάντως, ακόμα και μετά τη σύλληψή του ο δράστης μπορεί εάν θέ-λει και έχει βέβαια την οικονομική δυνατότητα, να υπαχθεί ε καθεστώς ρύθμισης πληρώνοντας περίπου το ένα πέμπτο της οφειλής του. Ενέργεια, που, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, λαμβάνεται υπόψη από τον ανακριτή που θα τον κρίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ