Λιανικό εμπόριο: Απογοητευτικά τα έσοδα των εκπτώσεων

agora apriloios epiruspost

Παρά τη μικρή ανάκαμψη του β’ τριμήνου, οι θερινές εκπτώσεις του 2025 δεν απέφεραν τα αναμενόμενα έσοδα για το λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, «τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες συνεχίζουν τις προσφορές για να προσελκύσουν καταναλωτές», γεγονός που αποτυπώνει τις έντονες πιέσεις στην αγορά.

Ασθενική άνοδος, πίσω από τον πληθωρισμό

Ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου ανήλθε στα 19 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο, με αύξηση 2,5%, όμως χωρίς τους κλάδους τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων περιορίζεται στα 6,87 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση μόλις 1,5% – πολύ χαμηλότερη από τον πληθωρισμό που ξεπέρασε το 3%.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τονίζει ότι η εικόνα των φετινών εκπτώσεων ανέδειξε το έλλειμμα στο διαθέσιμο εισόδημα, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και τη στροφή των καταναλωτών σε «αναγκαστικές» δαπάνες (στέγαση, ενέργεια, τουρισμός).

Οι καταναλωτές «επένδυσαν» στις διακοπές

Περίπου 1,6 δισ. ευρώ από το επίδομα αδείας κατευθύνθηκε σε εισιτήρια και διαμονή, αφήνοντας πίσω τις αγορές σε ένδυση-υπόδηση, ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «οι Έλληνες καταναλωτές προτίμησαν φέτος να αγοράσουν… διακοπές αντί για προϊόντα», γεγονός που οδήγησε σε ανακατανομή της κατανάλωσης ύψους 7 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ

Η έρευνα του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ κατέγραψε:

  • 59% των επιχειρήσεων δήλωσαν χειρότερες πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι.
  • Μόνο 1 στις 10 επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες αλυσίδες, είχαν θετικό πρόσημο.
  • 47% των καταστημάτων έμειναν δυσαρεστημένα από την επισκεψιμότητα.
  • Το 74% κατέγραψε αύξηση λειτουργικού κόστους άνω του 10%.
  • Το 67% δηλώνει ότι δεν ανακουφίστηκε ουσιαστικά από τα μέτρα στήριξης για ακρίβεια και ενέργεια.

Προβληματισμός για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε:
«Έξι στις δέκα επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση πωλήσεων. Οι θεσμοθετημένες περίοδοι εκπτώσεων δεν απέδωσαν, και η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κρατούν ζωντανή την αγορά και την απασχόληση».

Οι θερινές εκπτώσεις δεν λειτούργησαν ως «αντίδοτο» στην ακρίβεια. Η ελληνική αγορά συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από τον πληθωρισμό, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ οι επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις μέσα από την ψηφιακή μετάβαση και το e-commerce, το οποίο κατέγραψε μικρή αλλά θετική άνοδο.