Λέκκας: Δεν επηρεάζουν τον ελλαδικό χώρο οι σεισμοί της Αλβανίας

Αισθητοί σε μεγάλο μέρος της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και στην Κέρκυρα έγιναν οι σεισμοί που είχαν επίκεντρο το Δυρράχιο της Αλβανίας. Η ανησυχία των κατοίκων ακόμη και στην πόλη των Ιωαννίνων ήταν έντονη στα πρώτα λεπτά που ακολούθησαν των δύο ισχυρών σεισμικών δονήσεων. Οι Έλληνες επιστήμονες δείχνουν καθησυχαστικοί και εκτιμούν ότι οι σεισμοί της Αλβανίας δεν θα επηρεάσουν τον ελλαδικό χώρο. Δεκάδες κτίρια στα Τίρανα και το Δυρράχιο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν τραυματιστεί.

Τα μέσα ενημέρωσης απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για ψυχραιμία και δίνουν οδηγίες στους πολίτες που έχουν κατακλύσει πάρκα και πλατείες.

«Ο πρώτος ήταν επιφανειακός σεισμός. Ο δεύτερος ήταν πιο ισχυρός και εκδηλώθηκε σε ένα αρκετά μεγάλο βάθος. Τα επίκεντρα των δονήσεων ήταν 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων» ανέφερε σε δηλώσεις του o καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμης Λέκκας.

«Δεν είναι σεισμογενής η περιοχή. Ωστόσο στην Αλβανία υπήρχαν κάποιοι μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν. Δεν ξέρουμε τη διάταξη των ρηγμάτων γιατί η περιοχή είναι πεδιάδα και θαλάσσιος χώρος. Ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα» επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

«Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στην βόρειο Ελλάδα, κυρίως σε Ήπειρο, Κέρκυρα και Ιόνια νησιά. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω περιοχές χιλιομετρικά είναι κοντά. Ωστόσο αυτή η ρηξιγενής ζώνη δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο. Το φαινόμενο εξελίσσεται. Δεν υπάρχει όμως ιδιαίτερος κίνδυνος, ιδιαίτερα για τον ελληνικό χώρο» κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ