LED στο Δήμο Ιωανντών με τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειας και μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων

-Τι αποφάσισε η Οικονομική, τι λένε οι παρατάξεις – Το πρώτο βήμα για την αντικατάσταση των λαμπτήρων σε όλη την έκταση του Δήμου Ιωαννιτών έγινε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης για την ωρίμανση του έργου. Η προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία ήδη έχει ετοιμάσει παρόμοια έργα με την μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η συνεδρίαση δεν ήταν ανέφελη καθώς αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη, οι οποίοι διαφωνούν με την συγκεκριμένη επιλογή και με την διαδικασία.

Η Δημοτική Αρχή, όπως είχε δεσμευτεί στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το μοντέλο που επιλέγει θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των λαμπτήρων σε όλη την έκταση του Δήμου, σε όλες δηλαδή τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, χωρίς να δεσμεύσει ιδίους οικονομικούς πόρους και κυρίως χωρίς να πληρώσουν οι πολίτες ούτε ένα  ευρώ τόσο στην φάση της ωρίμανσης όσο και στη λειτουργία.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι τα βήματα που περιγράφονται αποτελούν τη συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο στη σχετική συνεδρίαση του 2019.

«Η προγραμματική σύμβαση είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη υλοποίηση του πολυσχιδούς έργου, δεδομένου ότι οι πόροι της Περιφέρειας Ηπείρου και η σχετική εμπειρία του προγράμματος ELENA συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου, στην ελκυστικότητα της επένδυσης και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας», τόνισε ο κ. Βάββας.

Σύμφωνα με την αποτύπωση που έγινε τους προηγούμενους μήνες ο συνολικός αριθμός των λαμπτήρων στο Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται στους 17.624 και ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 19,1 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξοικονόμηση ενέργειας για τον Δήμο με την αντικατάσταση του φωτισμού εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 62%, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό καθώς θα είναι προς όφελος των πολιτών, αλλά και του περιβάλλοντος. Το οικονομικό όφελος του Δήμου θα διαμοιραστεί είτε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών είτε σε επενδύσεις ενίσχυσης των συναφών υποδομών.

Όπως είπε ο κ. Βάββας η ωρίμανση αντίστοιχων έργων σε άλλους δήμους της χώρας κόστισε έως και 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι για το έργο που είχε δημοπρατήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και αφορούσε στην αντικατάσταση 2.640 λαμπτήρων, η ωρίμανση είχε ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη και είχε κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής παρέστη ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου Κωνσταντίνος Παπαπολύζος, ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα των μελών τόσο για τη διαδικασία ωρίμανσης όσο και για την διαδικασία δημοπράτησης του έργου, ενώ τόνισε ότι η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία γεωγραφικής κάλυψης, πλήρη και σαφή τεχνικά στοιχεία, καθώς και την επιλογή του καλύτερου οικονομικού μοντέλου που είναι η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης.

Η προγραμματική σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση αποτελεί θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί –δια περιφοράς- την προσεχή Παρασκευή.

Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα

Ο Θωμάς Γιωτίτσας, εκ μέρους της «Ενότητας Πολιτών» αποχώρησε στην έναρξη της συνεδρίασης υποστηρίζοντας ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου είναι αναρμόδιο όργανο ώστε να αποφασίσει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.

Σε ανακοίνωση της παράταξης αναφέρεται ακόμη:

-Δεν έγινε μέχρι σήμερα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μοναδικό αρμόδιο Συλλογικό Όργανο, για την παρουσίαση της μελέτης και του συνόλου των απαραιτήτων στοιχείων, αλλά ούτε για να αποφασιστεί αν ο Δήμος θα προχωρήσει με τη μέθοδο  ΣΕΑ ή ΣΔΙΤ, όπως είχε καταλήξει το Δημοτικό Συμβούλιο και είχε δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή τον Οκτώβριο.

-Τα στοιχεία που μας προσκομιστήκαν 5 μόλις λεπτά πριν τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης είναι ελλιπέστατα και χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση.

-Η Δημοτική Αρχή προωθεί με πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις και βιασύνη, παραπλανώντας συνειδητά τους Γιαννιώτες,  την έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης, με την οποία εκχωρείται εν λευκώ η αρμοδιότητα για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου στην Περιφέρεια Ηπείρου, με δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου σε 3 μόλις μέρες μετά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

-Με επιστολική ψήφο δεν μπορεί να αναπτυχτεί ο δημοκρατικός διάλογος που απαιτείται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Δεν μπορούν να διατυπωθούν ερωτήματα  και να δοθούν απαντήσεις ώστε να ληφθεί η καλύτερη απόφαση για το συμφέρον του τόπου.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Δημοτική Αρχή επέλεξε να προωθήσει ένα τόσο σημαντικό θέμα προσβάλλοντας τα θεσμικά όργανα του Δήμου και χαρακτηρίζει την διαδικασία παρωδία.

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Ο Βασίλης Κοσμάς εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» υποστήριξε ότι τα στοιχεία είναι ελλιπή και απείχε από τη συνεδρίαση.

Η παράταξη σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το έργο αναβάθμισης του οδικού και αστικού φωτισμού είναι απολύτως απαραίτητο για το Δήμο και τους πολίτες. Θεωρεί ορθό χειρισμό την συνέχιση της συνεργασίας με την Περιφέρεια καταθέτοντας ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

Αυτό περιλαμβάνει:

  1. Εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών από την Περιφέρεια και υποβολή αυτών στις υπηρεσίες του Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκρισή τους, μέσω ή όχι Προγραμματικής Σύμβασης, καθώς αυτή δεν είναι υποχρεωτική αφού ο Δήμος έχει, ήδη, «ενταχθεί» στον μηχανισμό ELENA.
  2. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί του τύπου της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και κατ’ επέκταση τον τρόπο διαγωνισμού (ΣΔΙΤ, ΣΕΑ, κλπ) και την εμπλοκή ή μη της Περιφέρειας στη διαγωνιστική διαδικασία.
  3. Στην περίπτωση που αποφασιστεί η διαγωνιστική διαδικασία να ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια, να συναφθεί αντίστοιχη Προγραμματική Σύμβαση.
  4. Διενέργεια του διαγωνισμού.

Καταλήγει δε αναφέροντας ότι «η Δημοτική Αρχή επέλεξε για τους δικούς της λόγους να πορευθεί με τον δικό της τρόπο και η παράταξή μας απείχε από τη συζήτηση του θέματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ