LED… μαχίες στα Γιάννινα…

Σε μετωπική σύγκρουση Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης εξελίσσεται το θέμα της αντικατάστασης του οδικού φωτισμού στην πόλη των Ιωαννίνων. Θέμα που έχει παρελθόν και όπως φαίνεται θα έχει και μέλλον! Το νέο θερμό επεισόδιο ξέσπασε με αφορμή την συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, η οποία θα πραγματοποιηθεί τελικά την ερχόμενη Τρίτη. Η Δημοτική Αρχή επιδιώκει μέσω της διαδικασίας αυτής να ενταχθεί στη μεγάλη παρέμβαση αντικατάστασης του οδικού φωτισμού που υλοποιεί η Περιφέρεια μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού HELENA.

Οι δύο μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη, αντιδρούν για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Έτσι τις τελευταίες ώρες έχει ξεσπάσει πόλεμος ανακοινώσεων που δείχνει ότι η συνέχεια στην Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι εξ ίσου θερμή!

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών»

Η «Ενότητα Πολιτών» με μία μακροσκελή ανακοίνωση καταλογίζει ανευθυνότητα και προχειρότητα στη Δημοτική Αρχή.

Υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ζητά από τον Δήμο να υπογράψει μία λευκή επιταφή με μορφή προγραμματικής σύμβασης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οφείλουμε να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι η εισαγωγή για συζήτηση του θέματος στην οικονομική επιτροπή έγινε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ξεκάθαρα για επικοινωνιακούς λόγους, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι κάτι κινείται, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η απόφαση για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου ανήκει στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρόλα αυτά, αυτή η επικοινωνιακή της προπαγάνδα της γύρισε μπούμερανκ αφού προδίδεται για μια ακόμη φορά από την επιπολαιότητα η οποία τη διακατέχει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου.

Ας θυμηθούμε όμως τι δήλωνε η Δημοτική Αρχή δια στόματος του αρμοδίου αντιδημάρχου με βάση την 542/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Σειρά προαπαιτούμενων ενεργειών πριν την κατάθεση της πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης:

 1. Αποτύπωση του δικτύου (τότε μιλούσε για 33.000 φωτιστικά, ενώ σήμερα κατεβάζει τον αριθμό αυτό στις 17.600) σε επίπεδο οδών. (Αλήθεια πόσα τελικά είναι κατά την άποψη της Δημοτικής Αρχής τα φωτιστικά τα οποία θα αντικατασταθούν;)
 2. Προτεινόμενη μέθοδο (ΣΕΑ ή ΣΔΙΤ)
 3. Αναλυτικό τελικό κόστος του έργου
 4. Τεχνικά χαρακτηριστικά και φυσικό αντικείμενο του έργου.
 5. Χρηματοοικονομική μελέτη για την τεκμηρίωση του οφέλους για τον Δήμο με αναλυτικά στοιχεία για το πόση θα είναι η εξοικονόμηση ρεύματος και χρημάτων.

Κανένα απ’ αυτά τα στοιχεία δεν ήταν σε γνώση των μελών της οικονομικής επιτροπής πριν τη συνεδρίαση.

Γνωρίζουμε άλλωστε, ότι η παραπάνω διαδικασία ακολουθήθηκε από όλους τους Δήμους της Περιφέρειας (Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα), στα Δημοτικά Συμβούλια των οποίων προηγήθηκε η παρουσίαση της αντίστοιχης μελέτης και των τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων, προτού αποφασίσουν για τη σύναψη ή όχι Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια για την δημοπράτηση και υλοποίηση αντίστοιχων παρεμβάσεων.

Μας είναι επίσης γνωστή η συνέχεια των απορριπτικών αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων.

Κι αντί να ισχύσουν όλα τα προαναφερθέντα έρχεται σήμερα η Δημοτική Αρχή, παραβιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, να εισηγηθεί τη σύναψη ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗΣ Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, παραχωρώντας της ουσιαστικά εν λευκώ ΟΛΕΣ τις αρμοδιότητες για την μελέτη, ωρίμανση, επιλογή διαδικασίας και δημοπράτησης του έργου.

Προτείνεται δε η σύσταση 5μελους επιτροπή παρακολούθησης με 3 μέλη της Περιφέρειας και 2 του Δήμου που θα είναι αρμόδια για την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης και η οποία απλά θα ενημερώνει τον ΚΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ (Δήμος Ιωαννιτών) για τις ενέργειες της.

Απορίας άξιο είναι ακόμη το γεγονός από ποια ανάλυση προκύπτει ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ύψους 19,1 εκ. ευρώ.

Η παράταξή μας θεωρεί ότι πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση.

Για άλλη μια φορά, συνειδητά απαξιώνονται από τη Δημοτική Αρχή τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και οι πολίτες.

Η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την έγκριση μιας Προγραμματικής Σύμβασης η οποία είναι κατάφωρα κατά των συμφερόντων του Δήμου μας, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για όλες τις λεπτομέρειες ΕΝΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής να εμφανιστεί η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της επόμενης Τρίτης ως συνεχιζόμενη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα δεν αποτελεί ένδειξη καλών προθέσεων εκ μέρους της απέναντι στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά απόπειρα συγκάλυψης του φιάσκου.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να επιδείξει έστω και τώρα στοιχειώδη υπευθυνότητα και να αναβάλει τη συζήτηση του θέματος έως ότου η Περιφέρεια δια του Τεχνικού Συμβούλου της παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα τα τεχνικοοικονομικά στοιχεία της πρότασης.

Με τα χρήματα του γιαννιώτικου λαού δεν μπορεί να παίζει κανείς.

Όλα στο φως.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Οικονομικής επιτροπής της 5ης Μαΐου η παράταξή μας κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της, ζητώντας την αναβολή της συζήτησης του θέματος, το οποίο κοινοποίησε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου».

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Σε υψηλούς τόνους είναι και η ανακοίνωση της παράταξης «Ιωάννινα 2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, η οποία υποστηρίζει ότι η Δημοτική Αρχή εκτίθεται με τις ενέργειες και τις επιλογές της.

Μεταξύ άλλων σημειώνει:

 1. Γιατί, για ένα, τέτοιας αξίας και ωφέλειας, έργο, βιάστηκε να φέρει προς συζήτηση το σχέδιο της Προγραμματικής, χωρίς να καταθέσει:
 2. την καταγραφή των υφιστάμενων φωτιστικών (αποτύπωση-πλήθος και είδος),
 3. την προτεινόμενη τεχνική λύση (σχεδιασμός),
 4. την ανάλυση του κόστους (προϋπολογισμός έργου),
 5. την, υπό συνθήκες σχεδιασμού, ποσότητα ενέργειας που θα εξοικονομείται μετά την κατασκευή του έργου
 6. Τα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν.
 7. Ένα χρηματοοικονομικό μοντέλο, το οποίο είναι:
 8. απαραίτητο για την εκτίμηση του κατάλληλου τρόπου υλοποίησης του έργου (ΣΔΙΤ, ΣΕΑ, κλπ) και
 9. προαπαιτούμενο κάθε συμφωνίας, αφού το συμβατικό αντάλλαγμα (με τον Ιδιωτικό Φορέα) θα καλύπτεται από το ποσό εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης, μέσω των Ανταποδοτικών Τελών Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου. Δηλαδή, τι θα πληρώνει ο Δημότης στον Ιδιώτη για 12 χρόνια που διαρκεί η Σύμβαση.
 10. Δεν παρατήρησε ότι από το σχέδιο προγραμματικής έλειπε η τεκμηρίωση:
 11. του προϋπολογισμού του έργου των 19.200.000€.
 12. του κατασκευαστικού κόστους των 7.000.000€.

 

 1. Δεν προβληματίστηκε για ποιους λόγους προτείνεται:
 2. η εκχώρηση κάθε αρμοδιότητας στην Περιφέρεια Ηπείρου μέχρι και τη δημοπράτηση του ΕΡΓΟΥ, θέτοντας τον Δήμο Ιωαννιτών αμέτοχο, ενώ, στο τέλος απολογούμενοι στους Δημότες θα είναι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο;
 3. η παράκαμψη όλων των υπηρεσιών του Δήμου στην επίβλεψη και έγκριση των διαδικασιών μέχρι την υπογραφή της Σύμβασης;
 4. Γιατί η Δημοτική Αρχή είναι ανακόλουθη τόσο με τις εισηγήσεις των Αντιδημάρχων της, όσο και με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου;

Η παράταξή μας, προτρέπει τη Δημοτική Αρχή να πάψει να αντιμετωπίζει τα θέματα με προχειρότητα και με ερασιτεχνισμό που προκαλεί τουλάχιστον μειδιάματα και αναμένει, σε κανονική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να κατατεθούν με τον κανονικό τρόπο, όλα τα προαναφερόμενα.

Παράλληλα, η παράταξή μας, συνεχίζει να προβάλει:

 • Την αναγκαιότητα, όλα τα θέματα του Δήμου, και κυρίως αυτά που αφορούν την τσέπη των συνδημοτών μας, να τυγχάνουν ορθολογικού και κυρίως σοβαρού χειρισμού.
 • την αναγκαιότητα της υλοποίησης του ΕΡΓΟΥ,
 • τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με τον Ιδιωτικό τομέα για την εκτέλεση και τη διαχείριση του ΕΡΓΟΥ,
 • την αξία που θα προσδώσει το ΕΡΓΟ στις υποδομές του Δήμου, και κυρίως,
 • την χειροπιαστή οικονομική ωφέλεια που πρέπει να προσδοκά ο Δημότης από την εφαρμογή μιας σωστά μελετημένης, σχεδιασμένης, κοστολογημένης και συμβασιοποιημένης συνεργασίας για την υλοποίηση του ΕΡΓΟΥ αυτού.

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

Σε υψηλούς τόνους και με αποδέκτες και τις δύο παρατάξεις απάντησε και η Δημοτική Αρχή.

Όπως σημειώνει στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής χορήγησε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία – όσα ζητήθηκαν κι ακόμη παραπάνω – σε όλες τις παρατάξεις για το έργο αναβάθμισης του οδικού φωτισμού με σκοπό να μελετηθούν και σε λίγες ημέρες να συζητηθεί το θέμα για την λήψη απόφασης.

Και στην απάντηση αναφέρει:

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023» και η επικεφαλής της οδηγούνται από ολίσθημα σε ολίσθημα. Έχοντας στο μυαλό τους μόνο τις εκλογές του 2023, πήραν κυριολεκτικά διαζύγιο από την πραγματικότητα και φτάνουν σε έσχατα σημεία λαϊκισμού.

Η Δημοτική Αρχή απευθύνει σήμερα πέντε ερωτήματα στην κ. Καλογιάννη:

–              Έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην Περιφέρεια Ηπείρου και από πότε;

–              Έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και στις δυνατότητές τους να υλοποιήσουν όσα προβλέπει η προγραμματική σύμβαση;

–              Έχει λησμονήσει τις επιστολές της, με την ιδιότητα της αντιπεριφερειάρχη, προς δήμους της Ηπείρου ώστε να τους πείσει για τα οφέλη του συγκεκριμένου μοντέλου;

–              Έπαψαν σήμερα να υφίστανται αυτά τα οφέλη που τότε εγγράφως υποστήριζε;

–              Εν τέλει, την ενδιαφέρει να γίνει ή να μη γίνει το έργο αντικατάστασης του οδοφωτισμού;

Η κ. Καλογιάννη ας απαντήσει στην κοινωνία. Η Δημοτική Αρχή γνωρίζει τις απαντήσεις. Και της συνιστά μέχρι το 2023 να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» έσπευσε ασθμαίνοντας να μιλήσει για φιάσκο της Δημοτικής Αρχής προεξοφλώντας ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκτίθεται.

Θα γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και εκεί θα είναι όλα στο φως.

Η εποχή των «λευκών επιταγών» έχει παρέλθει. Το γνωρίζει ο κ. Μπέγκας όταν με την υπογραφή του εκχωρούσε στην Περιφέρεια όλες τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Γίνεται σαφές ότι η μείζονα αντιπολίτευση, αφού διοίκησε πέντε χρόνια αφήνοντας μοναδική παρακαταθήκη στην πόλη μία σειρά από μακέτες, δεν θέλει να συναινέσει σε κανένα μεγάλο έργο που θα αλλάξει την εικόνα των Ιωαννίνων.

Ας κρίνουν την στάση της οι πολίτες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ