LED για όλο το Δήμο με ακύρωση του διαγωνισμού, ενστάσεις και διαφωνίες!

Στην ακύρωση του διαγωνισμού για τα LED προχώρησε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών καθώς στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι να καλύψει το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης της πόλης και των δημοτικών κοινοτήτων αξιοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια ή κοινοτικά κονδύλια. Η επιλογή αυτή βρήκε απέναντί της τους εκπροσώπους των παρατάξεων του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη, οι οποίες έδωσαν συνέχεια στην αντιπαράθεση και με ανακοινώσεις που εξέδωσαν. Η σημερινή δημοτική αρχή θεωρώντας ότι το έργο που είχε δρομολογηθεί μετά τις εκλογές είναι πολύ μικρό για τις ανάγκες της πόλης και ότι δεν θα πρέπει να διατεθούν ποσά από τα ανταποδοτικά είχε προαναγγείλει τις αποφάσεις της από τις αρχές Αυγούστου.

Τότε και λίγες μόλις μέρες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού ο Μωυσής Ελισάφ είχε απευθυνθεί εγγράφως στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή ζητώντας να σταματήσει τον διαγωνισμό καθώς έχει ένα διαφορετικό σχέδιο για την κάλυψη όλων των αναγκών του Δήμου.

Αυτό τονίστηκε και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής όταν εκ μέρους των εκπροσώπων της προηγούμενης δημοτικής αρχής έγινε λόγος για «κρυφή ατζέντα».

Η εισήγηση για την ακύρωση του διαγωνισμού έγινε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα ο οποίος υπογράμμισε ότι «η χρηματοδότηση της επένδυσης από ίδιους πόρους του Δήμου, δηλαδή μέσω των τελών καθαριότητας και φωτισμού, αποτελεί μια μη δόκιμη πρακτική που συνήθως δεν επιλέγεται από τους ΟΤΑ, καθώς δεσμεύει τους εν λόγω πόρους του Δήμου, επιδεινώνει τις χρηματοροές του και δεν εξαλείφει τις στρεβλώσεις μεταξύ των τελών που πληρώνει ο πολίτης και των υπηρεσιών που απολαμβάνει».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βάββας η  Δημοτική Αρχή προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED που θα καλύπτει τουλάχιστον το 70% της συνολικής εγκατάστασης του Δήμου και στην χρηματοδότηση της επένδυσης αυτής με μόχλευση πόρων από τον Ιδιωτικό Τομέα.

Η Δημοτική Αρχή θα αξιοποιήσει την πρόσκληση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» που είναι στον αέρα καταθέτοντας προτάσεις για άλλα ενεργειακά έργα, όπως έχει την δυνατότητα και έτσι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ για το Δήμο.

Στους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από μέλη της αντιπολίτευσης ότι δεν είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από τη νυν δημοτική αρχή το προηγούμενο διάστημα, επισημάνθηκε ότι στις 5 Αυγούστου κατατέθηκε επιστολή του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ στον τότε αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα στην οποία αναφερόταν διεξοδικά οι λόγοι διαφωνίας και ζητούνταν η ακύρωση του διαγωνισμού.

«Η σημερινή αρχή δεν αιφνιδίασε ούτε έχει κρυφή ατζέντα καθώς οι προθέσεις της και ο σχεδιασμός της είχε κατατεθεί με την επιστολή του δημάρχου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος.

Πρόταση που κατατέθηκε τόσο από τον Θωμά Γιωτίτσα όσο και από τον Βασίλη Κοσμά που εκπροσωπούν τις παρατάξεις του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη ήταν να συνεχιστεί ο διαγωνισμός και να ενταχθεί το έργο στην πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος» της Περιφέρειας.

Κάτι τέτοιο ωστόσο απαιτεί αλλαγή των όρων δημοπράτησης και όπως τονίστηκε από τα μέλη της δημοτικής αρχής δεν αλλάζει την ουσία του ζητήματος που είναι η κάλυψη ενός μικρού μέρους της πόλης με φωτισμό LED.

Μετά την σημερινή απόφαση για την ακύρωση του διαγωνισμού με ψήφους έξι θετικές ψήφους και τρεις αρνητικές, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης σε όλη την έκταση του Δήμου που θα λύσει οριστικά τα προβλήματα φωτισμού και θα οδηγήσει στην πραγματική ενεργειακή αναβάθμιση.

Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα

Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής υπερασπίστηκε την επιλογή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ενώ η παράταξη του Θωμά Μπέγκα έδωσε συνέχεια με την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Με την ανακοίνωση ασκείται κριτική στη δημοτική αρχή επειδή επέλεξε την Οικονομική Επιτροπή και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο για την ακύρωση του διαγωνισμού ενώ δίνεται και πολιτική διάσταση στο θέμα καθώς σημειώνεται ότι η «Ενότητα Πολιτών» δεν θα παρέδιδε ένα δημόσιο αγαθό σε ιδιώτες!

«Σε μια συνεδρίαση φιάσκο, χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και τεκμήρια τα μέλη που πρόσκεινται στη Δημοτική Αρχή αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προτείναμε.

Αρνήθηκαν στο κυρίαρχο Όργανο του Δήμου να εκφραστεί και μας έδειξαν από πολύ νωρίς πως φοβούνται την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ όλων των παρατάξεων, επιλέγοντας ένα απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον για να προωθήσουν τις προτάσεις τους.

Με τη στάση τους αυτή αποδεικνύεται για πρώτη φορά η αλήθεια της θέση μας ότι δηλαδή η «Νέα Εποχή» ποτέ δεν επιθυμούσε συνεργασία με τη δική μας παράταξη, γιατί προφανώς η δημοτική αρχή που είχε στο μυαλό της στηρίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο από το δικό μας.

Γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι εμείς δεν θα παραδίδαμε ποτέ ένα δημόσιο αγαθό σε ιδιώτες, παρά μόνο ως έσχατη λύση ανάγκης.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η δική μας Δημοτική Αρχή προχώρησε το διαγωνισμό με τον τρόπο που το έκανε, διασφαλίζοντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του φωτισμού», αναφέρεται.

Η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη

Η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη ζητά επίσης την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκφράζει την αντίθεσή της τόσο στον τρόπο που επέλεξε για την προώθηση του έργου η προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και η σημερινή.

Προτείνει την κατάθεση φακέλου για την προμήθεια φωτιστικών προυπολογισμού τριών εκατομμυρίων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αναζήτηση εναλλακτικού παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας με ειδική προνομιακή τιμολόγηση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

«Με τον προτεινόμενο «μελλοντικό» τρόπο υλοποίησης, η Δημοτική Αρχή δεν περιλαμβάνει στο αντικείμενο του έργου την αποκατάσταση των βλαβών/φθορών που αφορούν το οδικό και αστικό οδοφωτισμό και των  συνοδών έργων, την αναβάθμιση, συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του δικτύου αυτού, καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ