Μέχρι τέλη Φλεβάρη το Leader Ηπείρου

LEADERΜετά την ολοκλήρωση των ενημερωτικών συναντήσεων για την εφαρμογή του τοπικού προγράμματος Leader στην Ήπειρο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, που τρέχει η «Αναπτυξιακή Ηπείρου», υπολογίζεται στα 6,1 εκατ. ευρώκαι προβλέπει ενισχύσεις 50% και 60% για αγρότες και φυσικά πρόσωπα.

Το πρόγραμμα «Leader» μπορεί να χρηματοδοτήσει μικρές μεταποιητικές μονάδες γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αγροκτήματα και μικρά καταλύματα, παραδοσιακά παντοπωλεία και καφενεία, αλλά και μικρές επιχειρήσεις κατασκευής ειδών οικοτεχνίας.

Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, αφορά τον εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, όπως τυροκομεία, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης κ.ά.

Αναλυτικά οι δράσεις που χρηματοδοτούνται είναι:

1 Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων: Προβλέπεται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων. Περιλαμβάνονται μονάδες τεμαχισμού – τυποποίησης κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης, τυποποίησης και συσκευασίας αβγών και μελιού. Επίσης μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων αναπήνισης κουκουλιών και μεταποίησης σαλιγκαριών, αποθηκευτικών χώρων δημητριακών, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, επιχειρήσεων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών. Χρηματοδοτήσεις μπορούν να πετύχουν μεταποιητικές μονάδες φρούτων, χυμοποίησης οπωρών, μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού, παραγωγής τουρσιών και ψητών λαχανικών. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, επεξεργασίας και τυποποίησης σπόρων. Το ανώτατο επιτρεπόμενο κόστος ανά επενδυτική πρόταση είναι 500.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης 50%.

2 Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων: Μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων, όπως στρογγυλή ξυλεία όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα. Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το ανώτατο επιτρεπόμενο κόστος ανά επενδυτική πρόταση είναι 500.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης 50% για επενδύσεις προϋπολογισμού μέχρι και 200.000 ευρώ και 60% για επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 200.000 ευρώ.

3 Μονάδες οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικών μονάδων: Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τη δημιουργία ή βελτίωση (εκσυγχρονισμό ή/και επέκταση) μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης (υφαντική, ταπητουργία, ενδύματα, κεραμικά, κηροποιεία, ξυλογλυπτική, επιπλοποιία, ασημικά κ.ά.) που θα μπορούν να συνδυαστούν και με τον τουριστικό κλάδο. Το ανώτατο επιτρεπόμενο κόστος ανά επενδυτική πρόταση είναι 300.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης 60%.

4 Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών: Ενισχύονται για παράδειγμα παραδοσιακά παντοπωλεία που να φέρουν καλαίσθητες πινακίδες με ελληνικό τίτλο κατά το πρότυπο των παλαιών παραδοσιακών παντοπωλείων. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και όσοι θέλουν να ιδρύσουν μικρά λιανεμπορικά καταστήματα οινοπνευματικών και λοιπών ποτών, αναμνηστικών ειδών και ειδών λαϊκής τέχνης.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο κόστος ανά επενδυτική πρόταση είναι 300.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης 60%.

5 Μικρής δυναμικότητας υποδομές διανυκτέρευσης: Θα επιδοτηθούν παρεμβάσεις που αφορούν επισκευή – αποκατάσταση παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων και μετατροπή τους σε τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία κλασικού τύπου, 5, 4 και 3 αστέρων, ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 5, 4 και 3 αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια 4 «κλειδιών», ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα 4 «κλειδιών», τουριστικές κατασκηνώσεις Γ’ Τάξης και άνω. Το ανώτατο επιτρεπόμενο κόστος ανά επενδυτική πρόταση είναι 600.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης 60%.

6 Χώροι εστίασης και αναψυχής: Η δράση περιλαμβάνει την ενίσχυση επενδύσεων για παραδοσιακά ταβερνάκια, καφενεία, μεζεδοπωλεία. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση. Το ανώτατο επιτρεπόμενο κόστος ανά πρόταση είναι 300.000 και το ποσοστό ενίσχυσης 60%.

7 Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασχοληθούν με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τις ειδικές μορφές τουρισμού, να κάνουν χώρους αθλοπαιδιών και γευσιγνωσίας.Το ανώτατο επιτρεπόμενο κόστος ανά επενδυτική πρόταση είναι 300.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης 60%.

8 Επισκέψιμα αγροκτήματα: Για την εγκατάσταση επισκέψιμου αγροκτήματος απαιτείται αγροτεμάχιο τουλάχιστον 20 στρεμ. ή αγροτεμάχια συνόλου τουλάχιστον 20 στρεμμάτων τα οποία συνορεύουν μεταξύ τους, στα οποία βρίσκεται εγκατεστημένη κάποια αγροτική εκμετάλλευση σε συνδυασμό με δραστηριότητες μεταποίησης – βιοτεχνίας – τουρισμού. Το ανώτατο επιτρεπόμενο κόστος ανά επενδυτική πρόταση είναι 300.000 ευρώ χωρίς υποδομές διανυκτέρευσης και 600.000 ευρώ εφόσον περιλαμβάνονται υποδομές διανυκτέρευσης. Το ποσοστό ενίσχυσης είναι 60%.

9 Επιχειρήσεις πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α’ μεταποίηση: Η δράση στοχεύει στην αναβίωση παραδοσιακών μεθόδων-συνταγών με παράλληλη τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ποιες οι δαπάνες που επιδοτούνται

Επιλέξιμες δαπάνες, ανάλογα με τη δράση, είναι η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, η κατασκευή ή βελτίωση ακινήτων, η προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, η αγορά καινούργιων οχημάτων – ισοθερμικών βυτίων για τη μεταφορά του γάλακτος, τα γενικά έξοδα, όπως αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης – εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, η αγορά τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, επίπλων γραφείου και εξοπλισμού.

Επίσης επιλέξιμες δαπάνες είναι οι δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, αγοράς καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, δαπάνες αγοράς λοιπού εξοπλισμού π.χ. παραδοσιακών ξύλινων σκαφών για τις περιπτώσεις περιηγητικού ή καταδυτικού τουρισμού, δαπάνες αγοράς οχημάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού κ.λπ.

Πληροφορίες στην Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, κος Ηλίας Μώκος, κα Κατερίνα Καρακώστα. Δ/νση: Πλατεία Πύρρου και Μιχαήλ Αγγέλου 1, Ιωάννινα. Τηλ. 2651036686 – 2651083087, fax: 2651033419 website: www.epirussa.gr e-mail: epirus@epirussa.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ