Δεύτερη ευκαιρία από το πρόγραμμα Leader

LEADERΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα Leader, που επιδοτεί νέες μικρές επενδύσεις στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και στον αγροτουρισμό.Το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, που οφείλεται στην οικονομική δυσπραγία και στην απουσία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, είχε ως αποτέλεσμα να περισσέψουν αρκετά κονδύλια σε πολλές περιοχές της χώρας από τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012 και να δοθεί φέτος μία δεύτερη ευκαιρία για νέους επενδυτές.

 Μάλιστα, κάποιες περιοχές παρουσίασαν και καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, οπότε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να αυξήσει τα κατανεμόμενα ποσά κατά 2 εκατ. ευρώ για φέτος.

 Παρά το γεγονός ότι ο πρώτος κύκλος των αιτήσεων δεν κάλυψε τους προϋπολογισμούς των τοπικών Leader, οι υπεύθυνοι των Αναπτυξιακών Εταιρειών είναι αισιόδοξοι ότι θα καλυφθεί το σύνολο των πιστώσεων και μάλιστα «με άνεση», όπως λέει στην Agrenda o διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Γιώργος Μαυρογιάννης. Πάντως, στις περιοχές όπου ο αγροτουρισμός δεν είναι τόσο αναπτυγμένος (π.χ. θεσσαλικός κάμπος), το ενδιαφέρον στις ενημερωτικές εκδηλώσεις είναι και πάλι περιορισμένο.

Ποια είναι ανοιχτά και ποια ετοιμάζονται

 Αυτή τη στιγμή, «ανοιχτά» για αιτήσεις είναι τα Leader της Λάρισας (έως 30 Νοεμβρίου), το Leader Αχαΐας (έως 29 Νοεμβρίου) και το Leader Λέσβου (έως 27 Νοεμβρίου). Έχουν  ξεκινήσει να ετοιμάζονται, με ενημερωτικές εκδηλώσεις στα χωριά, περιμένοντας την έγκριση από το υπουργείο τα Leader Καστοριάς και το Leader Ηρακλείου. Το δεύτερο, σύμφωνα με την προδημοσίευσή του, έχει συνολικό προϋπολογισμό 6.312.238,56 ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις από το τέλος Νοεμβρίου.

 Οι ενισχυόµενες δράσεις αφορούν τα εξής:

 ● Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων (μικρές µονάδες µεταποίησης)

 ● ∆ιαφοροποίηση προς µη γεωργικές δραστηριότητες (υποδοµών διανυκτέρευσης, χώρων εστίασης, παραδοσιακών καφενείων-ταβερνών κ.λπ. µονάδων εναλλακτικών µορφών τουρισµού, επισκέψιµων αγροκτηµάτων, βιοτεχνικών µονάδων, επιχειρήσεων ειδών διατροφής κ.λπ.)

 ● Στήριξη της δηµιουργίας και ανάπτυξης. πολύ µικρών επιχειρήσεων (βιοτεχνικών µονάδων, επιχειρήσεων ειδών διατροφής)

 ● Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριότητων (υποδοµών διανυκτέρευσης, µονάδων εναλλακτικών µορφών τουρισµού, κ.λπ.)

 ● Ανάπλαση χωριών (αφορά Ο.Τ.Α.)

 ● Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων ανάδειξης τοπικής κληρονοµιάς, δράσεις που αφορούν κυρίως συλλόγους, Ο.Τ.Α. και άλλους φορείς, όχι ιδιώτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ