ΛΑΣΥ: Στο Περιφερειακό τα αιολικά της Λάκκας Σουλίου και του Γράμμου

perifereiako aprilios

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου» κατέθεσε αίτημα να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο (και όχι στην Επιτροπή Περιβάλλοντος) οι γνωμοδοτήσεις για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των φαραωνικών αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Λάκκας Σουλίου και στην περιοχή του Σμόλικα-Γράμμου. 

Η δημόσια διαβούλευση για τα 2 αιολικά πάρκα λήγει στις 6 Ιουλίου και η «ΛΑΣΥ» ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, να πάρει απόφαση ότι:

1.            στέκεται αποφασιστικά απέναντι στα τρία αυτά έργα. Γνωμοδοτεί αρνητικά.

2.            αναλαμβάνει κάθε νομική και άλλη ενέργεια για την οριστική αποτροπή τους.

3.            αναθέτει στην αρμόδια υπηρεσία να συντάξει μια άρτια επιστημονική έκθεση που να στοιχειοθετεί και επιστημονικά την άρνησή μας ώστε να σταλεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης στο υπουργείο μια ολοκληρωμένη κυρίως πολιτική αλλά και επιστημονικά ορθή απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο εισήγησης που έστειλε προς την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των Παρατάξεων ,η ΛΑΣΥ αναφέρει ότι η περιφερειακή αρχή Ηπείρου «βάζει πλάτη» στην επέλαση των ΑΠΕ παίζοντας το ρόλο του «αμορτισέρ» των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών στην κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική. Παρότι έχει καταψηφίσει στην επιτροπή περιβάλλοντος κάποιες προτάσεις για εγκατάσταση ΑΠΕ στην Ήπειρο δεν έχει πιέσει ποτέ αποφασιστικά, στοχευμένα και με συγκεκριμένους τρόπους την κυβέρνηση για το οριστικό σταμάτημα των σχεδιασμών αυτών.

–              Στη Λάκκα Σούλι, 2 φαραωνικά, βιομηχανικά αιολικά πάρκα με τίτλους «ΟΡΗ ΣΟΥΛΙΟΥ’ – ‘ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΟΡΗ’ (‘ΠΕΛΕΚΗΤΟΝ’) – ‘ΚΑΚΟΥΡΙ» και «ΚΑΜΠΟΣ’ – ‘ΑΓΚΑΘΙΕΣ’ – ‘ΚΛΕΦΤΟΓΟΥΡΟΣ’ – ‘ΚΟΡΥΦΗ ΜΠΟΓΔΑΝΗ’ – ‘ΜΥΤΕΡΑ’ – ‘ΖΑΡΚΟΡΡΑΧΗ’ – ‘ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ’ – ‘ΑΛΟΓΟΜΑΝΔΡΑ’ – ‘ΤΣΟΥΚΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙ’ – ‘ΣΠΗΛΙΑ» κατηγορίας Α1, απ αυτά που αδειοδοτούνται από το Υπουργειο Περιβάλλοντος, ισχύος 117MW και 132MW, θα μετατρέψουν την Λάκκα Σουλίου (μικρή και μεγάλη) σε βιομηχανική ζώνη, παρά τις  προσφυγές κατά της Εταιρίας και τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Ζηρού, Δωδώνης, Σουλίου, Πρεβέζης και Άρτας.

Χιλιόμετρα καλωδίων και δρόμων θα περάσουν μέσα από τα χωριά, μέσα από τη λίμνη Ζηρού, μέσα από τις πηγές του Αχέροντα, τους αρχαιολογικούς χώρους Βατιών, Σουλίου, πάνω σε βοσκοτόπια, χώρους κυνηγιού, πεδία μελισσοκομίας και άγριας ζωής, 3 Ζωνών Ειδικής Προστασίας, κ.ο.κ. Φυσικό, ανθρωπογενές και πολιτιστικό περιβάλλον απειλούνται πλέον με εξαφάνιση. Η κάθε μία από τις 41 ανεμογεννήτριες (με δυνατότητα επέκτασης σε 98) είναι 200 μέτρων ύψους και χρειάζεται εκατοντάδες τόνους τσιμέντου και οπλισμένου σκυροδέματος που απειλεί επιπλέον τις πηγές και τα νερά των χωριών.

–              Στην ίδια περιοχή στα όρια των Δήμων Σουλίου και Δωδώνης νέο μεγάλο αιολικό πάρκο συνολικά 24 ανεμογεννητριών αδειοδοτήθηκε από τη ΡΑΕ (στο όνομα τριών διαφορετικών εταιρειών) για να υψωθεί πάνω από το πεδίο που έγινε η ιστορική μάχη της Βρυτζάχας.

–              Στον Σμόλικα προωθείται επένδυση αιολικού πάρκου (9 ανεμογεννήτριες) στην θέση Ταμπούρι (1.878 μ). Παράλληλα σε διαφορετικό στάδιο αδειοδοτήσεων βρίσκονται και περισσότερα από 20 μικρά φράγματα – υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην περιοχή του Γράμμου.

Τα επενδυτικά σχέδια θα καταστρέψουν τον φυσικό πλούτο και την ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής. Στα βουνά αυτά έγιναν ιστορικές μάχες. Κάθε γωνιά έχει ποτιστεί με αίμα, κάθε πέτρα φέρει τα σημάδια της ιστορίας. Είναι καθήκον και χρέος όλων μας να υπερασπιστούμε αυτό τον ηρωικό τόπο, να μην τον αφήσουμε έρμαιο στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου» υπογραμμίζει ότι στις σημερινές συνθήκες, μέσα σ΄ αυτή τη ζούγκλα, ο κάθε μονοπωλιακός όμιλος αποφασίζει αν, πότε και πού θα επενδύσει, ποια ενεργειακή πηγή θα χρησιμοποιήσει, με κριτήριο το ποσοστό του κέρδους του. Γι’ αυτό, με κριτήριο το κέρδος, ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος έχει το δικό του σχέδιο και ανταγωνίζεται τους άλλους για να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να ισχυροποιήσει τη θέση του.

Όμως και οι κυβερνήσεις υπηρετούν την πολιτική της “απελευθέρωσης της ενέργειας” για να εξασφαλίζουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες τεράστιες επιδοτήσεις από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για να φτιάξουν επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ που ήδη τους αποφέρουν τεράστια κέρδη.

Την ίδια στιγμή καταστρέφουν τομείς της οικονομίας όπως ο πρωτογενής τομέας ή ο αγροτουρισμούς. Τομείς δηλαδή που ακόμα δεν έχουν επικρατήσει λίγοι μεγάλοι επενδυτές αλλά πλειοψηφεί ένα στρώμα μικρών επαγγελματιών που θα ξεριζωθούν από τη γη τους.

Η κατάσταση θα γίνει χειρότερη . ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τον Δεκέμβρη στην Ευρωβουλή οδηγία που μετατρέπει βουνά και λαγκάδια σε “Ειδικές Οικονομικές Ζώνες” για “fast track” ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Με βάση τη νέα Οδηγία οι κυβερνήσεις θα ορίζουν “περιοχές επιτάχυνσης ΑΠΕ” στις οποίες στόχος είναι τα έργα εγκατάστασης να ξεκινούν μέσα σε ένα έτος από την αίτηση του επενδυτή! Μάλιστα με τη νέα Οδηγία τίθεται ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ υπηρετεί “υπέρτατο δημόσιο συμφέρον”, με στόχο τη νομιμοποίηση της κρατικής καταστολής σε βάρος των δίκαιων λαϊκών αντιδράσεων, αλλά και την ταχεία παράκαμψη – απόρριψη τυχόν δικαστικών προσφυγών.

Οι επενδύσεις αυτές καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα. Η εμπορευματοποίηση της Ενέργειας δεν μπορεί να γίνει με τρόπο «κοινωνικά δίκαιο», με τρόπο που να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη των μεγαλοεπενδυτών, να σώζεται ο πλανήτης και να παρέχεται και φτηνή ενέργεια στο λαό. Αυτά είναι ασύμβατα. Η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και η σημερινή ενεργειακή πολιτική δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αποκλειστικά την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου σε βάρος πάντα του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ