ΛΑΣΥ: Χορός εκατομμυρίων στη διαχείριση απορριμμάτων

monada asa

«Οι κόντρες με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που κατήγγειλε στην ομιλία του ο κ. Περιφερειάρχης δεν συνοδεύτηκαν ποτέ με συγκεκριμένη πολιτική καταγγελία ή άμεση δραστική αντιμετώπιση.

Οι παλινωδίες της Περιφερειακής Αρχής και των Δημάρχων που άλλοτε συμφωνούσαν και άλλοτε αλληλοκατηγορούνταν, οι συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών, η συνολική μέχρι τώρα πορεία τους, αποκρύπτουν το κύριο γεγονός ότι δηλ. η κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με τη μορφή της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)  ούτε οικονομικότερη λύση ήταν ούτε και περιβαλλοντικά ασφαλέστερη».

Αυτά, μεταξύ άλλων τονίζει η Λαική Συσπείρωση λίγες ώρες μετά την συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει:

Η εξασφάλιση της κερδοφορίας του εργοστασίου της ΜΕΑ μέσω της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας αλλά και της χρήσης των απορριμμάτων για εμπορία ανακυκλωμένου υλικού και παραγωγή ενέργειας ΑΠΕ, ήταν το μόνο σταθερό, αμετακίνητο στοιχείο της  3χρονης ιστορίας παλινωδιών και συγκρούσεων περιφερειακής αρχής και ΦΟΔΣΑ.

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) – οι οποίες είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων που διαγκωνίζονται για την λειτουργία τους- έχουν εκτοξεύσει το κόστος. Κόστος για το οποίο η περιφερειακή αρχή ούτε ευθύνη ανέλαβε αλλά ούτε  και  απάντησε σε ποιο ύψος αποτιμάται, παρ ΄ότι ερωτήθηκε από τη ΛΑ.ΣΥ.

Ταυτόχρονα η τερατώδης διαφορά των 20 εκτομ. ευρώ, ανάμεσα στα τα 17 εκατομμύρια που απαιτούνται για τη 10ετή λειτουργία των ΣΜΑ με προσλήψεις προσωπικού και στα 37 εκατομμύρια που απαιτούσε ο διαγωνισμός του ΦΟΔΣΑ για την παράδοση σε ιδιώτης της λειτουργίας των ΣΜΑ, αποδεικνύουν και το μέγεθος των κερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Η λειτουργία του εργοστασίου με ΣΔΙΤ και οι καθυστερήσεις στους ΣΜΑ,  έχουν σαν αποτέλεσμα τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων όχι μόνο να μην μειωθούν αλλά να κινδυνεύουν για οριζόντια αύξηση, τη στιγμή που ο λαός αντιμετωπίζει ούτε η άλλως πρόβλημα επιβιωσης εξαιτίας των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος .

Η σημερινή πολιτική επιλογή της διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία στηρίχθηκε και βρίσκει απόλυτα σύμφωνους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και το πολιτικό τους προσωπικό σε περιφέρεια και δήμους, αφήνει μοναδικούς κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και καθολικά χαμένο το λαό. 

Μοναδική φιλολαϊκή λύση ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμένος, από κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων. Κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός που θα έχει στον πυρήνα της στρατηγικής του την ανακύκλωση στην πηγή και μοναδικό στόχο την μείωση των ανταποδοτικών τελών και την προστασία του περιβάλλοντος. Λύση που πρέπει να επιβάλλει ο λαός με τους αγώνες του και την αποφασιστική πολιτική του παρέμβαση. Διότι μόνο ο λαός μπορεί να νιώσει, να κατανοήσει και να σώσει το λαό. Σε αυτό το δρόμο λύσης, οι κομμουνιστές, και στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, θα είναι στην πρώτη γραμμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ