Ενδοφλεβικό LASER: Η σύγχρονη αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας

FLEBITIDAΤι είναι η φλεβική ανεπάρκεια;

Η φλεβική ανεπάρκεια ή «φλεβίτιδα» όπως συχνά αναφέρεται, αποτελεί νόσο των φλεβών των κάτω άκρων. Χαρακτηριστικό της νόσου είναι το ότι οι ανεπαρκούσες φλέβες διατείνονται και δεν μπορούν να επιστρέψουν το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά με αποτέλεσμα αυτό να κινείται αντίστροφα (παλινδρόμηση αίματος) .

Οι ανεπαρκούσες φλέβες δεν μπορούν να ξαναγίνουν φυσιολογικές και συνεχώς παρουσιάζουν παλινδρόμηση αίματος, η οποία συνήθως οδηγεί σε εμφάνιση συμπτωμάτων στα πόδια (πόνος, κάψιμο, κράμπες, μουδιάσματα, αίσθημα βάρους, πρήξιμο, αίσθημα κόπωσης) ή και επιπλοκών (θρόμβωση, αιμορραγία, τροφικές διαταραχές δέρματος, φλεβικά έλκη).

 

Σημαντική είναι επίσης και η αισθητική δυσμορφία που δημιουργούν οι διατεταμένες φλέβες. Η νόσος μπορεί να είναι τοπική και η ανεπάρκεια να αφορά μικρές υποδερματικές φλέβες (ευρυαγγείες – μικρές δύσμορφες φλέβες), ή πιο γενικευμένη με ανεπάρκεια των βασικών επιφανειακών στελεχών (μείζων και ελάσσων σαφηνής φλέβα) και δημιουργία σημαντικά διογκωμένων φλεβών στα πόδια που ονομάζονται κιρσοί.

Για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπείες όπως ελαστικές κάλτσες, φαρμακευτικά σκευάσματα, σκληροθεραπεία, κλασικό χειρουργείο και τα τελευταία χρόνια το ενδοφλεβικό LASER.

Τι είναι το ενδοφλεβικό LASER;
Το ενδοφλεβικό LASER είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων.

Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ως και προχωρημένες καταστάσεις της νόσου χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται ανοιχτό χειρουργείο και νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αντί λοιπόν για την κλασική χειρουργική διαδικασία εκρίζωσης της μείζονος ή της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας, με το ενδοφλεβικό LASER εισάγουμε εντός της φλέβας ειδική οπτική ίνα LASER, η οποία εκπέμπει ενέργεια στο τοίχωμα της και τη συρρικνώνει. Συμπληρωματικά πραγματοποιείται και αφαίρεση των έντονα διογκωμένων φλεβών (κιρσών) δια μέσου οπών λίγων χιλιοστών .

Η όλη επέμβαση γίνεται διαδερμικά με χρήση υπερήχου και απολύτως με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής επιστρέφει κινητοποιημένος στο σπίτι του αμέσως μετά την επέμβαση. Το ενδοφλεβικό LASER χρησιμοποιείται παγκοσμίως στο 90 με 95% των ασθενών που υποβάλλονται σε επεμβάσεις αντιμετώπισης της φλεβικής νόσου των κάτω άκρων.

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει;
Αποφεύγεται το κλασικό ανοιχτό χειρουργείο, οι χειρουργικές τομές και ουλές. Αποφεύγεται η γενική αναισθησία. Δεν χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και επιστρέφει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες σε πολύ σύντομο χρόνο.

Ο μετεγχειρητικός πόνος και τα αιματώματα είναι μηδαμινά. Αποφεύγεται η κάκωση του σαφηνούς νεύρου, η οποία στο κλασικό χειρουργείο εμφανίζεται με συχνότητα έως και 50%. Τέλος ο ασθενής χρησιμοποιεί ελαστική κάλτσα μόνο λίγες μέρες μετά την επέμβαση και εν συνεχεία την αφαιρεί πλήρως και δεν χρειάζεται να την ξαναχρησιμοποιήσει.

Τι αποτελέσματα έχει;
Το ενδοφλεβικό LASER έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, οι ασθενείς εμφανίζουν άμεση κλινική βελτίωση και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα μιας και αποφεύγονται οι εκτεταμένες χειρουργικές τομές. Με την πάροδο του χρόνου το ποσοστό επανεμφάνισης φλεβών είναι χαμηλό και συνήθως τις αντιμετωπίζουμε τοπικά.

Που μπορώ να το κάνω;

Στο Αγγειοχειρουργικό τμήμα του ιατρικού κέντρου ΙΑΣΗ στα Ιωάννινα, έχοντας μετεκπαιδευθεί στις τεχνικές ενδοφλεβικού LASER στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης (Η.Π.Α.), έχουμε την κατάρτιση και εφαρμόζουμε το ενδοφλεβικό LASER. Χρησιμοποιούμε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και οπτικές ίνες, που εγγυώνται ποιότητα και αποτελεσματικότητα.

Εκτός της θεραπείας παρέχουμε ολοκληρωμένη προεπεμβατική και μετεπεμβατική αξιολόγηση, εκτίμηση και παρακολούθηση χρησιμοποιώντας διεθνώς αναγνωρισμένα πρωτόκολλα που προσφέρουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Ιωάννης Χ. Παπακώστας – MD, MSc, PhD

Αγγειοχειρουργός, Υπεύθυνος Αγγειοχειρουργικού/Φλεβολογικού Τμήματος – «ΙΑΣΗ» Ιατρικό Κέντρο
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Master Ενδαγγειακής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών – Πανεπιστημίου Bicocca/Milano
Μετεκπαιδευθείς στο Ενδοφλεβικό LASER εις Stony Brook University/New York/U.S.A.
www.iasi-ioannina.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ