Λανθασμένη κι άδικη η φορολογική πολιτική

mpezas_2Λανθασμένη και άδικη χαρακτήρισε τη τη φορολογική πολιτική που ασκείται την τελευταία διετία, ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Real fm.

«Το φορολογικό σύστημα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένες θεμελιώδεις αρχές όπως η στόχευση στην ανάπτυξη και η ισορροπία των φόρων. Οι φόροι πρέπει να αποτελούν όσο το δυνατό μικρότερο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη για να μπορεί να διοχετεύεται το υπόλοιπο στην πραγματική οικονομία και να τροφοδοτείται η ανάπτυξη.

Το μεγάλο λάθος που διαπράττεται σε βάρος της ελληνικής οικονομίας την τελευταία διετία, είναι ότι με την φορολογική πολιτική που ακολουθείται, συμβαίνει εντελώς το αντίθετο», τόνισε ο κ. Μπέζας, προσθέτοντας ότι «το κράτος λόγω της υπέρμετρης φορολογίας έχει στραγγαλίσει την οικονομία και την έχει οδηγήσει στην ύφεση. Η ύφεση είναι αποτέλεσμα της φορολογικής αφαίμαξης και από την ύφεση πλήττονται περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».

Με αφορμή την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, ο πρώην υφυπουργός υποστήριξε ότι «η διαδικασία ψήφισή τους στη Βουλή έχει πάψει να έχει πραγματική αξία αφού η εκτέλεσή τους γίνεται με αποκλίσεις από τους στόχους που τίθενται. Τα μεν έσοδα υπερεκτιμώνται και τελικά δεν πραγματοποιούνται, οι δε δαπάνες μονίμως υπερβαίνουν τις αντίστοιχες προβλέψεις. Αυτό συμβαίνει παγίως και δείχνει την αδυναμία των κυβερνήσεων να αυτοσυγκρατηθούν και να εντείνουν τις προσπάθειες για να πετύχουν τους στόχους».

Τέλος, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2012, σημείωσε ότι υπάρχουν όπως και στους προηγούμενους προϋπολογισμούς της διετίας 2010-2011 φιλόδοξοι στόχοι, δηλαδή αυξημένα έσοδα που «δεν βλέπει να βγαίνουν» λόγω της ύφεσης που θα συνεχισθεί και δαπάνες που θα ξεπερασθούν αν δεν υπάρξει ανάκαμψη. Εξάλλου, όπως τόνισε, η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση θα επιτύχει αν βασιστεί, με ρεαλιστικούς όμως όρους, κυρίως στην περιστολή των δαπανών και αν είναι προσανατολισμένη στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ