Λαϊκή Συσπείρωση εναντίον Περιφέρεια για το βιοαέριο

vioaerio

Σκληρή κριτική στην Περιφερειακή Αρχή ασκεί η Λαική Συσπείρωση με αφορμή την θετική γνωμοδότηση για τη λειτουργία μονάδας βιοαερίου στα Άνω Ραβένια του Δήμου Πωγωνίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανακοίνωση η συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, στην οποία παρέστη ο Περιφερειάρχης καλώντας «εκ μέρους της παράταξής του για υπερψήφιση», επικεντρώθηκε στην γνωμοδότηση για την 3η μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου για συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, αυτή τη φορά  ισχύος 0,498 KW, στην Τ.Κ. Άνω Ραβενίων η οποία δίκαια έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην περιοχή από κατοίκους οι οποίοι αντιδρούν στην υποβάθμιση της περιοχής τους από τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια .

Και στην ανακοίνωση σημειώνει:

Η μονάδα με την οριακή αίτηση για παραγωγής ενέργειας 0,498KW (όταν η νομοθεσία αλλάζει στις 0,500KW) θα δέχεται και θα επεξεργάζεται ζωικά απόβλητα από κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες. Δεν πρόκειται για την επεξεργασία των αποβλήτων που δημιουργούνται αποκλειστικά από τις εγκαταστάσεις που διατηρεί σε άλλη περιοχή ο ίδιος επιχειρηματίας.

         Επιβεβαιώνοντας μέχρι κεραίας την θέση του ΚΚΕ για την άναρχη ανάπτυξη στον καπιταλισμό, η μονάδα χωροθετήθηκε απ τον επιχειρηματία μακριά από τη δική του κτηνοτροφική μονάδα, με μοναδικό «πράσινο» κριτήριο την μεγαλύτερη κερδοφορία του και φυσικά η Περιφέρεια Ηπείρου έδωσε το «πράσινο» φως.  

Ούτε η αρνητική απόφαση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου όπως την εξέφρασε ο Δήμαρχος Πωγωνίου που επίσης συμμετείχε στη συνεδρίαση, ούτε οι  αντικειμενικές δυσκολίες και καθυστερήσεις του Δήμου, (όπως και όλων των Δήμων) για την ολοκλήρωση του Χωροταξικού Σχεδίου, στο οποίο προβλέπονται άλλες χρήσεις γης  για την περιοχή αυτή, ήταν ικανό επιχείρημα για να αναστείλει την «πράσινη» αποφασιστικότητα της Περιφερειακής Αρχής που συνεπικουρούμενη από τον επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον»  του κ. Δημήτριου, υπερψήφισαν την θετική γνωμοδότηση για το έργο.

Φυσικά στα παλαιότερα των υποδημάτων της έγραψε η Περιφερειακή Αρχή και τις αντιρρήσεις του όμορου Δήμου Ζαγορίου, ο οποίος είχε καταθέσει γραπτώς τις απόψεις του.

Οφείλουμε ωστόσο να σημειώσουμε, τις αντιφάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου οι οποίες αποδεικνύουν και πόσα στενά δεμένη είναι με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα έναντι άλλων, καθώς δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την αρνητική γνωμοδότηση του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στους Σπαθαραίους, την παλιότερη απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου ενάντια στην κατασκευή Αιολικού Πάρσκου στο Περιστέρι κ.α.

Αναδεικνύοντας και την συσσωρευμένη εμπειρία από όλη την Ελλάδα, ότι «πράσινη» ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστα, η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την εισήγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ