Κυριακές στο πανί… Μια διαφορετική κουλτούρα

KSPSNIΣτο πλαίσιο του κύκλου «Μια διαφορετική κουλτούρα» οι Κυριακές στο πανί προβάλλουν την ταινία Fatih Akin, Μαζί Ποτέ, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, στα Παλιά Σφαγεία. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ο Cahit, ένας Τούρκος εγκατεστημένος στη Γερμανία, ζει μια ζωή του περιθωρίου, μέσα στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τη μοναξιά.

Μετά από μια βίαιη απόπειρα αυτοκτονίας, βρίσκεται στο νοσοκομείο, όπου τον προσεγγίζει η Sibel, μια νεαρή Τουρκάλα, που μόλις μαθαίνει ότι είναι κι αυτός Τούρκος, του προτείνει ευθέως να κάνουν μαζί έναν λευκό γάμο, ο οποίος θα την απελευθερώσει από τη συντηρητική οικογένειά της, καθώς ο αδερφός της, της έσπασε τη μύτη όταν την έπιασε να περπατά χέρι με χέρι με ένα άγνωστο άντρα.

Με τον γάμο αυτό θα μπορέσει να κάνει τη ζωή της. Ο Cahit δύσκολα μπορεί να της αρνηθεί, καθώς η ίδια έχει κάνει αλλεπάλληλες απόπειρες αυτοκτονίας κόβοντας τις φλέβες της αλλά δεν έχει πια και τίποτα να χάσει, καθώς σε αντάλλαγμα η Sibel θα τον φροντίζει, θα του καθαρίζει και θα του μαγειρεύει. Διστακτικά και αμήχανα, το ζευγάρι θα ακολουθήσει όλο το πατροπαράδοτο τελετουργικό του γάμου, και αρχικά θα τηρήσει το συμβιβασμό και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι. Η συμβίωση όμως θα φέρει το συναισθηματικό δέσιμο που θα οδηγήσει στον έρωτα.

Ο Cahit και η Sibel αναζητούν τη λύση στο διχασμό ανάμεσα στις δύο κουλτούρες, την καταγωγή τους από τη μία και τη γερμανική ή δυτική κοινωνία από την άλλη, και πρέπει να επινοήσουν μια ταυτότητα. Είτε μέσω της χωρίς όρια ηδονής, είτε μέσω της ανάγκης για ενσωμάτωση του νέου τρόπου ζωής, η επιθυμία μένει μετέωρη και τα συναισθήματα βγαίνουν ακατέργαστα προς τα έξω, οδηγώντας σε (αυτο)καταστροφικές συνέπειες, μην επιτρέποντας σε δυο ανθρώπους να ερωτευτούν και να είναι μαζί.

Με μια εμπνευσμένη και τολμηρή επιλογή ηθοποιών, και με μια σκηνοθεσία που ξέρει να χειρίζεται τη γλώσσα του κινηματογράφου και τον αγαπά, ο Fatih Akin βραβεύτηκε πολλαπλά σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ για την ταινία του με σημαντική διάκριση την Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου το 2004.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ