Κυριακές στο πανί, με τετρακόσια χτυπήματα

SINEMAΜε την ταινία του Φρανσουά Τρυφώ, «Τα τετρακόσια χτυπήματα», συνεχίζεται ο κύκλος προβολών Κυριακές στο πανί, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Φρανσουά Τρυφώ υπήρξε κριτικός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου, από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του νέου κύματος. Η ταινία ήταν υποψήφια για βραβείο Όσκαρ «Πρωτότυπου σεναρίου» το 1959 και απέσπασε βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Καννών το 1959 και το βραβείο Bodil καλύτερης ευρωπαïκής ταινίας το 1960.

Ένα νεαρό αγόρι φτωχής μικροαστικής οικογένειας προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα αχανές Παρίσι γεμάτο δυνατότητες στα μάτια ενός παιδιού. Μαζί με το «Με κομμένη την ανάσα» του Γκοντάρ ένα χρόνο μετά ο Τρυφώ με την ταινία αυτή εγκαινιάζει το γαλλικό νέο κύμα και θέτει νέους όρους για την αισθητική και το ρεαλισμό, ανανεώνοντας τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες το 1959.

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Παλιά Σφαγεία. Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ