Κυριακές στο πανί με μονοπάτια της δόξας

TAINIAΤο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των προβολών «Κυριακές στο πανί», προβάλλει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο στα Παλιά Σφαγεία τα Μονοπάτια της δόξας του Στάνλευ Κιούμπρικ, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. Διάρκεια: 88 λεπτά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Γάλλοι και Γερμανοί βρίσκονται καθηλωμένοι σε αντιμέτωπα χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν ο φιλόδοξος Γάλλος στρατηγός Mireau διατάσσει την αμφίβολης έκβασης επίθεση για την κατάληψη ενός υψώματος, παρά τις σίγουρες διαφαινόμενες τεράστιες απώλειες, ο συνταγματάρχης Dax υπακούει και ηγείται της επίθεσης.

Η γαλλική εμπροσθοφυλακή καθηλώνεται στο πεδίο της μάχης και ο Mireau, θεωρώντας το γεγονός αυτό ένδειξη δειλίας, διατάσσει το γαλλικό πυροβολικό να βάλει κατά των Γάλλων στρατιωτών για να προχωρήσουν. Ο διοικητής του πυροβολικού αρνείται. Μετά την αποτυχία της επίθεσης επιλέγονται τρεις Γάλλοι στρατιώτες για να εκτελεστούν για παραδειγματισμό με την κατηγορία της δειλίας. Ο Dax ζητά να τους υπερασπιστεί στο στρατοδικείο.

Ο θεμελιακός παραλογισμός και η ηθική εξαθλίωση του πολέμου αλλά και του στρατού ως θεσμού που τον υπηρετεί παρουσιάζονται εδώ με την ίδια καθαρότητα που έχουν τα πλάνα της ταινίας σαν σύνθεση και διάρκεια. Το σενάριο αποτελεί διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Humphrey Cobb και η ταινία απαγορεύτηκε στη Γαλλία μέχρι το 1975 επειδή θεωρήθηκε ότι προσβάλλει την τιμή του γαλλικού στρατού.

Από τα Μονοπάτια της δόξας (Paths of Glory) και έπειτα, ο Κιούμπρικ δούλεψε όλα τα σενάρια των μετέπειτα ταινιών του ως διασκευές βιβλίων. Το 1961 μετακομίζει μόνιμα στην Αγγλία μέχρι το θάνατό του το 1999, κατά τη διάρκεια του μοντάζ της τελευταίας του ταινίας «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» (Eyes Wide Shut).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ