Κυνική απάντηση της ΥΑ.. Για λόγους οικονομικούς η μεταφορά των προσφύγων

FOTO KATSIK5

FOTO KATSIK5

Καθαρά οικονομικοί, όπως εμμέσως ομολογεί η ίδια, ήταν οι λόγοι για τους οποίους η Ύπατη Αρμοστεία, προχώρησε στην αιφνίδια μετακίνηση των προσφύγων που βρίσκονταν στα Γιάννινα.

Η απάντηση έρχεται με καθυστέρηση αρκετών ημερών κι ύστερα από ένα μπαράζ δημοσιευμάτων, καθώς η απόφαση αυτή, συνάντησε αντιδράσεις μεταξύ των ίδιων των προσφύγων ενώ δεν είχε προηγηθεί καμιά ενημέρωση των τοπικών φορέων.

Αυτό που κάνει εντύπωση ωστόσο, είναι η κυνική ομολογία, ότι οι συμβάσεις με τα ξενοδοχεία δεν ανανεώνονται εφόσον υπάρχουν οικονομικότερες προσφορές!!! Προέχουν δηλαδή τα χρήματα, τα οποία διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εις το όνομα αυτών οι πρόσφυγες μεταφέρονται ανά την Ελλάδα.. Μόνο που δεν ήρθαν για τουρισμό.

Αναλυτικά στην απάντησή της αναφέρει:

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) έχει φροντίσει για τη στέγαση εκατοντάδων ανθρώπων σε ξενοδοχεία στα Ιωάννινα καθώς και σε άλλες περιοχές της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας ως ένα προσωρινό μέτρο προστασίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τις ευάλωτες οικογένειες που ζουν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Η ευημερία των προσφύγων είναι πρωταρχικής σημασίας σε όλες μας τις δράσεις και ελπίζουμε ότι όσοι διαμένουν ακόμα στους χώρους φιλοξενίας, καθώς και στα ξενοδοχεία, θα μεταφερθούν σε διαμερίσματα, όπου οι συνθήκες καθημερινής διαβίωσης είναι καλύτερες. Οι υπάρχουσες συμβάσεις της Υ.Α. με ξενοδοχεία υψηλότερου κόστους δεν ανανεώνονται εάν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θέσεις σε διαμερίσματα και σε οικονομικότερα, εξίσου καλά ξενοδοχεία, στα οποία οι συμβάσεις λήγουν αργότερα. Έτσι μπορούμε να κάνουμε καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων και μας δίνεται η δυνατότητα να νοικιάζουμε περισσότερα διαμερίσματα για τους πρόσφυγες.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Υ.Α. έχει ολοκληρώσει αρκετά συμβόλαια με ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε άλλες δομές στέγασης στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται περίπου 200 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από ξενοδοχεία στα Ιωάννινα σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία στην Κεντρική Ελλάδα, την Αττική και την Αθήνα. Περίπου 170 άτομα παραμένουν στο πρόγραμμα στέγασης της Υ.Α. στην Ήπειρο και θα μεταφερθούν σε διαμερίσματα αμέσως μόλις υπάρξουν διαθέσιμες θέσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ένα μεμονωμένο περιστατικό που αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα και το εύρος του προγράμματος στέγασης, υπήρξαν διαμαρτυρίες όταν μια ομάδα 107 προσφύγων μεταφέρθηκε από τα Ιωάννινα σε ένα ξενοδοχείο χαμηλότερου κόστους στα Καμένα Βούρλα.

Η Υ.Α. αναζητά τρόπους για να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού, των εταίρων και των αιτούντων άσυλο, ώστε να αποτρέπονται τέτοια περιστατικά και να διασφαλίζεται η ομαλή μεταφορά των ανθρώπων στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης. Η πλειοψηφία των μεταφορών από χώρους φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και κατόπιν σε διαμερίσματα έχει διεξαχθεί πολύ ομαλά.

Οι αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία πρόκειται επίσης να μεταφερθούν σύντομα σε διαμερίσματα. Αυτό θα είναι εφικτό καθώς μπορεί να νοικιαστούν νέα διαμερίσματα, ενώ αδειάζουν άλλα διαμερίσματα από όπου αιτούντες άσυλο αποχωρούν στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης ή της οικογενειακής τους επανένωσης. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, θα προγραμματίσουμε τις μεταφορές σε μικρές ομάδες, ξεκινώντας από μεγάλες οικογένειες και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Οι εταίροι της Υ.Α. είναι παρόντες στα ξενοδοχεία που υπάγονται στο πρόγραμμα στέγασης σε καθημερινή βάση, ώστε να παρέχουν άμεση βοήθεια στους αιτούντες άσυλο, καθώς και για να τους ενημερώνουν για τυχόν μεταφορές που έχουν προγραμματιστεί και να αναζητούν την καλύτερη δυνατή λύση για όλους.

Η Υ.Α. στηρίζει και συνεργάζεται με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καθ’ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις σε, ορισμένες φορές, ιδιαίτερα περίπλοκες καταστάσεις. Είμαστε ευγνώμονες απέναντι στις τοπικές αρχές στην Ήπειρο, ιδίως στο Δήμο Ιωαννιτών αλλά και Κόνιτσας, Ηγουμενίτσας και Ζίτσας, καθώς και απέναντι στον ντόπιο πληθυσμό για την φιλοξενία του. Με τη συνεχή τους στήριξη, προσμένουμε το ενδεχόμενο ενοικίασης διαμερισμάτων, ώστε να συνεχίσουμε να στεγάζουμε πρόσφυγες στην περιοχή.

Σε συνεργασία με τους εταίρους της και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Υ.Α. διαχειρίζεται το πρόγραμμα στέγασης παρέχοντας περισσότερες από 18.000 θέσεις σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, οικογένειες υποδοχής και σε άλλες δομές στέγασης. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι κανείς από όσους υπάγονται στο πρόγραμμα στέγασης της Υ.Α. δε θα αναγκαστεί να επιστρέψει πίσω στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Από τον Νοέμβριο του 2015, η Υ.Α. έχει βοηθήσει στην παροχή στέγασης σε σχεδόν 30.000 πρόσφυγες.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ