Κύμα ανατιμήσεων «στραγγαλίζει» τα νοικοκυριά

laiki agor;a

Το κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγορά και οι ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης τείνουν να γίνουν καθημερινές.

Το κόστος της ενέργειας στερεί μεγάλο μέρος του εισοδήματος και τα νοικοκυριά βιώνουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση που δεν φαίνεται να έχει διέξοδο.

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό. Πολλοί δε εκτιμούν ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει και σημειώνουν με νόημα πως το παρελθόν δείχνει ότι η αποκλιμάκωση στις τιμές –ακόμη και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν- μένει γράμμα κενό.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα προϊόντα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, κύριο μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι οι μειώσεις να περάσουν στον τελικό καταναλωτή, γι΄αυτό τον λόγο επεξεργάζονται ακόμα και το σενάριο διπλής αναγραφής των τιμών, με το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Ήδη, ο μηχανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης προχωρά σε εντατικούς ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη δήλωσε πως «είμαστε πάνω από αυτά τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, όλη την ημέρα, κάθε ημέρα στο υπ. Ανάπτυξης».

Λέγοντας ότι «δυστυχώς παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που κάνουμε παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαβεβαίωσε ότι «οι έλεγχοι που γίνονται ήδη στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, και μόνο τον τελευταίο ένα μήνα έγιναν 3.500 έλεγχοι, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, μόνο για αισχροκέρδεια». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι «ήδη τώρα έδωσα εντολή στις υπηρεσίες και ξεκινάνε την επόμενη εβδομάδα εκτεταμένοι έλεγχοι σε ταχυφαγεία και εστιατόρια, για να δούμε γιατί ανεβαίνουν οι τιμές και αν σωστά γίνεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ