Κύμα ανατιμήσεων στο «καλάθι της νοικοκυράς»

souper market geniki

Το «κύμα» των ανατιμήσεων για το οποίο προϊδέαζε η αγορά τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει και εκδηλώνεται, δημιουργώντας αφενός περισσότερα βάρη σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αφετέρου μεγαλύτερα προβλήματα για το σύνολο της οικονομίας που επιχειρεί να ανακάμψει.

Τα στοιχεία για τις ανατιμήσεις βασικών καταναλωτικών αγαθών που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπ. Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη μπορεί να μην καταγράφουν τη συνολική εικόνα, υπογραμμίζουν όμως, μία τάση που μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Ιδίως καθώς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι έρχονται άμεσα νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αυξάνοντας τη σχετική επιβάρυνση από πέρυσι σε ποσοστό 50% και δημιουργώντας ένα ντόμινο ανατιμήσεων, επικίνδυνο να παγιώσει μία νέα κατάσταση στην αγορά ακόμα κι αν η πίεση είναι παροδική.

Γι αυτό εξάλλου και σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης την προσεχή εβδομάδα είναι να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη και αποτελούν τα πρώτα αρνητικά δείγματα για το κόστος του «καλαθιού της νοικοκυράς» και όχι μόνο. Με δεδομένο ότι αυτά βασίζονται στην έρευνα που διεξήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιούλιο, εκτιμάται ότι αυτά του Αυγούστου, που θα κοινοποιηθούν την προσεχή Παρασκευή, 10 του μήνα, θα δείξουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στις ανατιμήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ