Κτηματολόγιο: Παγώνουν τα πρόστιμα

Χωρίς την ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους θα συνεχιστεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων του Κτηματολογίου λόγω της πανδημίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και ο Φορέας, φαίνεται πως έχουν αφήσει στην άκρη και την είσπραξη των προηγούμενων προγραμμάτων (35 ευρώ ανά δικαίωμα), με τις ίδιες πηγές να τονίζουν πως πρόκειται για ποσά που επίσης δεν αναμένεται να ζητηθούν στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια ώρα, με διατάξεις του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, στο Ελληνικό Κτηματολόγιο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα:

-Μετά τα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι (ιδιοκτήτες, δικηγόροι, κ.λπ.) θα μπορούν να ζητούν, να εξοφλούν και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά όλα τα πιστοποιητικά από τα κτηματολογικά γραφεία που ανήκουν στο Φορέα.

-Επιπλέον, μετά τα μέσα Ιουνίου οι πωλήσεις, οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές, οι κληρονομιές, αλλά και οι κάθε είδους εγγραπτέες πράξεις θα μπορούν να υποβάλλονται από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο.

Ένα από τα προβλήματα που δημιουργούσε πονοκέφαλο στη διοίκηση του Κτηματολογίου ήταν η υποστελέχωση του προσωπικού, που οδηγούσε αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις, μεταξύ αυτών και στην εξέταση των ενστάσεων. Αποτέλεσμα αυτού, περί τις 200.000 αντιρρήσεις να στοιβάζονται σε συρτάρια και οι πολίτες που έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους να βρίσκονται στο… περίμενε για να προχωρήσουν σε δικές τους υποθέσεις. Με τις αλλαγές που προωθούνται:

-Θα μπορούν να στελεχώνονται όχι μόνο με τοπογράφους (όπως συμβαίνει σήμερα) αλλά και με πολιτικούς μηχανικούς.

-Θα μπορούν να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη. Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” αυτό σημαίνει ότι τοπογράφοι, δικηγόροι ή πολιτικοί μηχανικοί θα μπορούν να εξετάζουν υποθέσεις όλης της Ελλάδας, γεγονός που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την εξέταση των χιλιάδων ενστάσεων που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα.

-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως στις περιοχές όπου έχει προηγηθεί προανάρτηση (Αθήνα, Λαμία, Βόλος, Λιβαδειά, αλλά και αυτές που περιλαμβάνονται στο ΚΤΙΜΑ-16, δηλαδή το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης) όλες οι αιτήσεις διόρθωσης θα εξετάζονται πλέον από το Γραφείο Κτηματογράφησης (δηλαδή τον ανάδοχο που «τρέχει» το πρόγραμμα). Και από τα μέσα Ιουνίου 2020 και έπειτα θα γίνει προσπάθεια να ισχύει για όλα τα υπόλοιπα προγράμματα της χώρας.

Για τα κλιμακωτά πρόστιμα, ΥΠΕΝ και Κτηματολόγιο σχεδίαζαν να ενεργοποιηθούν εντός Απριλίου, ωστόσο λόγω του κορονοΐού και των προβλημάτων που προκύπτουν δεν αναμένεται να ζητηθούν μέσα στο 2020. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε και το γεγονός ότι οι πολίτες σε γενικές γραμμές συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα αφορούν όσους δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία μέχρι και σήμερα. Όπως προβλέπεται, το ύψος των χρηματικών ποινών θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ