Ξεχασμένοι πρόσφυγες, άφαντες ΜΚΟ

Εικόνα εγκατάλειψης των προσφύγων είναι αυτή που περιγράφουν μετά την επίσκεψή τους στο Κέντρο του Κατσικά, ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Λαικής Συσπείρωσης Γιώργος Πρέντζας και η υποψήφια δήμαρχος Ιωαννίνων Όλυ Τσουμάνη.

Στο Κέντρο βρίσκονται περισσότερα από χίλια άτομα, με ελλιπή ιατρική κάλυψη και χωρίς καμία πρόνοια για τα παιδιά και τα βρέφη.

Τραγικές και επικίνδυνες είναι οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής αφού στα μικρά κοντέινερ 30 τετραγωνικών στοιβάζονται μέχρι και 7 άτομα, υπάρχει μόνο ένα κοινό πλυντήριο που λειτουργεί για 1000 άτομα καθώς δεν επισκευάζονται εδώ και καιρό τα υπόλοιπα  και  υπάρχει έλλειψη απλών οικιακών συσκευών αλλά και κουβερτών.

Η απουσία  προσωπικού είναι τεράστια παρ΄όλο που έχουν γίνει ειδικές προσλήψεις συμβασιούχων από τον Δήμο οι οποίοι απασχολούνται σε άλλα πόστα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε στοιχειώδη φύλαξη και να υπάρχει κίνδυνος για τα πολλά ανήλικα παιδιά αλλά και τις γυναίκες που βρίσκονται μόνες χωρίς οικογένεια στον καταυλισμό πολλές από τις οποίες  εξέφρασαν φόβο να κυκλοφορούνε έξω όταν σκοτεινιάζει.

Επιπλέον οι πρόσφυγες στάθηκαν ιδιαίτερα στην απαράδεκτη κατάσταση που αφορά τις διαδικασίες ασύλου, αφού παλιότερα έκαναν αιτήσεις και εξυπηρετούνταν από το γραφείο του Περάματος ενώ τώρα καλούνται να πάνε στην Αθήνα να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα με δικά τους έξοδα την ώρα που δεν έχουν ούτε καν τα έξοδα μεταφοράς τους  και μάλιστα μετά το 2020.

Η τεράστια αυτή καθυστέρηση ομολόγησαν ότι τους οδηγεί να σκέφτονται την διαφυγή τους για τις χώρες προορισμού που επιθυμούν μέσω παράνομων διακινητών. Να πως η συνειδητή εγκατάλειψη και καθυστέρηση στις διαδικασίες ασύλου τροφοδοτεί τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης. Να πώς πέφτουν θύματα σε διάφορα εργολαβικά κυκλώματα για φτηνά εργατικά χέρια.

Άκαρπες, όπως τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση ο Γιώργος Πρέντζας και η Όλυ Τσουμάνη, ήταν οι προσπάθειες εύρεσης κάποιου υπευθύνου από την ΜΚΟ που φέρεται να έχει την ευθύνη.

«Είναι απαράδεκτο να εγκλωβίζονται χιλιάδες πρόσφυγες σε όλη την Ήπειρο και γενικότερα στην χώρα μας, να δρομολογούνται για μετά το 2020 διαδικασίες χορήγησης ασύλου και μάλιστα στην Αθήνα. Επιπλέον οι πρόσφυγες γίνονται μπαλάκι από τη μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην άλλη, με αποτέλεσμα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να καθίστανται έρμαια και να βρίσκονται στον αέρα. Καταγγέλλουμε τόσο την εμπλοκή των ιδιωτών στην όλη διαδικασία όσο και τον χαρακτήρα των ευρωενωσιακών κονδυλίων, τα οποία δίνονται για να στηρίζουν τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα», τονίζουν στην δήλωσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ