Ξεκινά το Ευρωπαϊκό Τεχνικής Κολύμβησης

Ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός ξεκινά την Πέμπτη στο κολυμβητήριο των Ιωαννίνων. Πρόκειται για το 27ο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης Ανδρών- Γυναικών το οποίο έχει φέρει στην πόλη είκοσι ξένες αποστολές.

Για την διοργάνωση δόθηκε συνέντευξη τύπου στα Γιάννινα από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό, τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Ταμία της ΚΟΕ και Πρόεδρο της Επιτροπής Αθλημάτων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τεχνικής (CMAS) Ηλία Ξιάρχο,  τον  Αντιδήμαρχο Ιωαννιτών Νίκο Γκόλα, τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς Αλέκο Ξιάρχο (και τεχνικός σύμβουλος), Γιάννη Καλαϊτζογλίδη και Γιώργο Σαλταμανίκα, αλλά και τους παγκόσμιους πρωταθλητές Λουκά Καρετζόπουλο και Σοφία Κτενά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Ιούλιος Συναδινός (ΓΓΑ):

“Είναι μεγάλη η χαρά μας που διοργανώνεται στο ΠΕΑΚ Ιωαννίνων ένα Ευρωπαϊκό Τεχνικής κολύμβησης. Διπλή η χαρά. Αφενός μεν επισφραγίζεται η προσπάθεια που κάναμε για να καταστεί το συγκεκριμένο αθλητικό κέντρο -με την αναβάθμισή του- πόλος έλξης μεγάλων διοργανώσεων, κάτι που θα είναι επωφελές για τον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα για τον υγρό στίβο. Μιλάμε για το κολυμβητήριο – στολίδι της πόλης που συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα πιο σύγχρονα. Και κατά δεύτερον, η διοργάνωση του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Τεχνικής κολύμβησης, ενός αθλήματος που εντάσσεται στην Κολυμβητική Ομοσπονδία, το υποστηρίζουμε και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ενταχθεί και στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων. Με τέτοια ανάπτυξη που έχει σίγουρα δένεται μια ώθηση παραπάνω και από τη ΔΟΕ. Το εύχομαι γιατί και το στελεχικό προσωπικό, οι διοικούντες και προπονητές (επιστήμονες – συνάδελφοι) και αθλητές έχουν φέρει τεράστιες διακρίσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια επιτυχημένη διοργάνωση και σε αγωνιστικό επίπεδο, κάτι που εγγυώνται οι συμμετοχές από τις σημαντικότερες δυνάμεις της Ευρώπης”.

Ηλίας Ξιάρχος (Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής, Ταμίας ΚΟΕ, Πρόεδρος Επιτροπής Αθλημάτων CMAS):

“Εκ μέρους της ΚΟΕ θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση του ΠΕΑΚ Ιωαννίνων για την απόφαση που πήραμε από κοινού, με τη συνδρομή της ΓΓΑ, για να θέσουμε το αίτημα ώστε να γίνει εδώ το Ευρωπαϊκό. Για μένα ήταν λίγο παράδοξο, διότι οι υποσχέσεις τηρήθηκαν όλες, κατά γράμμα. ‘Έγιναν όλα τα έργα που μας είχαν υποσχεθεί. Περιφερειάρχης και δήμαρχος ήταν μαζί μας και μας ενθάρρυναν. Σήμερα, έχουμε φτάσει αισίως λίγες ώρες πριν από την έναρξη των αγώνων στους οποίους θα μετάσχουν 20 χώρες με 200 αθλητές, οι καλύτεροι στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών και 19 Ελληνόπουλα, για τα οποία πιστεύουμε, όπως πάντοτε, ότι θα φέρουν καλά αποτελέσματα. Άλλωστε, στην Τεχνική Κολύμβηση η  Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στο διεθνές ranking. Ευχαριστώ και πάλι το ΠΕΑΚΙ, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννίνων, τον αντιδήμαρχο Νίκο Γκόλα και τους χορηγούς μας. Τέλος, καλώ τον κόσμο να έρθει στο κολυμβητήριο για να θαυμάσει τους αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς της σε πισίνα, μέχρι την Κυριακή, και στη λίμνη τη Δευτέρα.

Σοφία Κτενά (παγκόσμια πρωταθλήτρια, μέλος Εθνικής Ελλάδας):

“Είμαι πολύ χαρούμενη διότι είδαμε πολύ μεγάλες διαφορές στο κολυμβητήριο, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει πλέον τίποτα από άλλα του εξωτερικού. Η ομάδα μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση, απ’ ότι έχω διαπιστώσει. ‘Εγινε συγκινητική προσπάθεια από όλους για να έχουμε τις καλύτερες συνθήκες και να βρούμε κίνητρο για να υπηρετήσουμε το εθνόσημο και να φέρουμε επιτυχίες και διακρίσεις για μας, για τους προπονητές και και όσους μας έχουν στηρίξει.

Λουκάς Καρετζόπουλος (παγκόσμιος πρωταθλητής, μέλος Εθνικής Ελλάδας):

“Είμαι συγκινημένος που γίνεται το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη χώρα μου. Αυτό είναι ένα παραπάνω κίνητρο για να δώσουμε το 100% των δυνάμεών μας και να φέρουμε διακρίσεις για τα ελληνικά χρώματα. Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία και τους χορηγούς μας για τη στήριξη.

Νίκος Γκόλας (Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών):

“Για μας, ως δημοτική αρχή, αλλά και ως πόλη γενικότερα, είναι χαρά και τιμή που μια μεγάλη διοργάνωση λαμβάνει χώρα εδώ. Η προσπάθειά μας αυτή αποδεικνύει πως με επιμονή και μεθοδική και ομαδική δουλειά μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα. Ο Δήμος και Περιφέρεια βοήθησαν με χρήματα και έργα. Το ΠΕΑΚΙ απέκτησε ένα κολυμβητήριο – κόσμημα. Αυτό δείχνει ότι, όχι μόνο υπάρχουν υποδομές, αλλά μπορούμε να τις εκμεταλλευόμαστε ώστε να αναδεικνύεται η περιοχή μας. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί”.

Σταμάτης Κόλιας (εκπρόσωπος χορηγού εταιρίας G4S):

“Είναι μεγάλη τιμή για την εταιρία μας να συμβάλει σε αυτή τη διοργάνωωση. Ο Όμιλός μας στηρίζει πάντα τον αθλητισμό. Είναι κοινωνική ευθύνη απέναντι στη νεολαία μας. Συγχαίρω την ΚΟΕ και εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση και καλούς αγώνες σε όλους τους αθλητές”.

Αλέξανδρος Ξιάρχος (Τεχνικός σύμβουλος και Ομοσπονδιακός τεχνικός):

“Ένα Ευρωπαϊκό είναι μια κορυφαία διοργάνωση. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Πάμε βήμα – βήμα, πρώτα στους προκριματικούς και μετά στους τελικούς. Ο μεγάλος στόχος είναι να ανέβουν οι αθλητές μας στο βάθρο. Εμείς, από την πλευρά μας, ομοσπονδιακοί και σωματειακοί προπονητές έχουμε δουλέψει σκληρά με τα παιδιά, ώστε να φέρουμε διακρίσεις. Για όλους. Για μας τους ίδιους, για τους αθλητές, για την ΚΟΕ, για το υπουργείο, για την Ελλάδα, για όλους. Ευχαριστώ όλους τους φορείς και καλώ τον κόσμο να έλθει στο κολυμβητήριο να απολαύσει μια από τις κορυφαίες διοργανώσεις παγκοσμίως”.

Η Energean Χορηγός του 27ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Την πρόταση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας να αναλάβει Χορηγός στο 27ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης που διεξάγεται στα Ιωάννινα από τις 27 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου αποδέχθηκε η Energean, εταιρεία η οποία συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για μία καταξιωμένη αθλητική διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 200 αθλήτριες και αθλητές εκπροσωπώντας 20 ευρωπαϊκές χώρες, με πολυπληθέστερη αποστολή αυτή της Γαλλίας, η οποία απαρτίζεται από 30 κολυμβήτριες και κολυμβητές.

Ο κ. Δημήτρης Γόντικας, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος για την Energean στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά:

«Αποδεχθήκαμε με χαρά την πρόταση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και υποστηρίζουμε το 27ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης. Πέραν της αναγνωρισιμότητας και του κύρους της, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση ενισχύει αναμφίβολα το προφίλ των Ιωαννίνων και, γενικότερα, της Ηπείρου ως περιοχής ικανής να φιλοξενεί αθλητικά γεγονότα διεθνούς βεληνεκούς. Επιπλέον, ανάλογες διοργανώσεις έχουν σαφώς θετική επίδραση για τις τοπικές οικονομίες».

Από την πλευρά της η κα. Ίλια Ρήγα, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, πρόσθεσε: 

«Διοργανώσεις όπως το 27ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης εξυπηρετούν πλήρως τη στρατηγική της Βιώσιμης Ανάπτυξης που εφαρμόζει η Energean, καθώς και τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης αρ. 3 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Καλή Υγεία και Ευημερία».

Το 27ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης πραγματοποιείται στο Εθνικό Κολυμβητήριο της Λιμνοπούλας, ενώ το OpenWater είναι προγραμματισμένο για την 1η Ιουλίου στην παραλίμνια περιοχή, στις εγκαταστάσεις του ΝΟ Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ