Κρίνεται ως την Δευτέρα η τύχη των ΣΜΑ.. Κίνδυνοι απένταξης και προστίμων

asa-leitourgia5

Το «χαρτί» της έκπτωσης χρησιμοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου για να κάμψει τις σοβαρές αντιρρήσεις που φαίνεται ότι προβάλλει η ανάδοχος ώστε να προχωρήσει στη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Η Περιφέρεια Ηπείρου από την μία αλλά και ο ΦΟΔΣΑ από την άλλη είναι αντιμέτωποι με τους σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να φέρει η καταγγελία που έχει γίνει στην Ευρωπαική Επιτροπή για την μη λειτουργία των ΣΜΑ και την χρήση των Χώρων Υγειονομικής Ταφής για τον ενταφιασμό των απορριμμάτων. Η καταγγελία είναι επικεντρωμένη στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας που κατά παράβαση των κανόνων εξακολουθεί να δέχεται απορρίμματα και όχι υπόλειμμα.

Ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι αναμένεται να έρθει κλιμάκιο της Κοινότητας για τον απαραίτητο έλεγχο κάτι που επιβάλλει την επίσπευση όλων των διαδικασιών για την κανονική λειτουργία όλης της αλυσίδας διαχείρισης ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος προστίμων και απένταξης έργων.

ΣΜΑ Έχουμε εδώ και δύο χρόνια που παίζουμε το κρυφτούλι με κάποιους που νόμιζαν ότι θα λοξοδρομήσουμε από τη νομιμότητα, υπερασπιστήκαμε αυτό που υπογράψαμε.

Στο εργοστάσιο δεν ερχόταν όλα τα απορρίμματα, αυτό δημιούργησε ένα θέμα, έλεγαν ότι χρεώνουμε βάση της σύμβασης και τους ΧΥΤΥ τους έκαναν ΧΥΤΑ Έγινε μία καταγγελία στην Ευρωπαική Ένωση. Οι ΣΜΑ τελείωσαν εδώ και δύο χρόνια το θέμα είναι ότι έχουμε υπογράψει σύμβαση για τη δοκιμαστική λειτουργία. Όμως έγιναν προσφυγές κληθήκαμε από το Υπουργείο έδωσε ρητή εντολή να γίνει με τον κίδνυνο απένταξης των έργων.

Η Περιφέρεια στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων που έχει συνάψει με τον ΦΟΔΣΑ και τους Δήμους προσπαθεί να τρέξει τις διαδικασίες για την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης και ως την Δευτέρα, όπως έγινε γνωστό από τον Περιφερειάρχη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα σταλεί έγγραφο στον ανάδοχο των ΣΜΑ για να ξεκινήσει την δοκιμαστική λειτουργία.

«Εάν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί τότε θα οδηγηθούμε στην έκπτωση» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Αυτό βέβαια μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης εκ των οποίων ορισμένοι είναι ολοκληρωμένοι από το 2019. Μπορεί ωστόσο να οδηγήσει και σε συνολική απένταξη του έργου αφού δεν θα έχουν τηρηθεί οι κανονισμοί και οι όροι της ένταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ