Κρεπερί και καφετέρια στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ.. «Προδόθηκαν» από τις πλατφόρμες delivery

krepes

Σε εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής εξελίσσεται η ηλεκτρονική συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες delivery καθώς η ταχύτατη επεξεργασία δεδομένων σε ηλεκτρονική μορφή επιτρέπει πλέον την στοχευμένη επέμβαση των φορολογικών αρχών.

Οι επαγγελματίες θυσιάζουν το 13-30% του τζίρου τους για να προβάλλουν την επιχείρησή τους σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όμως, αυτή η προβολή και το ηλεκτρονικό στίγμα που μένει για κάθε παραγγελία -όλα καταγράφονται από την ώρα μέχρι και τη διεύθυνση μέχρι την αξία- κάνει πολύ εύκολο τον έλεγχο.

Το ηλεκτρονικό στίγμα φτάνει πλέον στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, οι οποίοι δεν χρειάζεται να κάνουν τους πελάτες για να διαπιστώσουν την μη έκδοση απόδειξης.

Συναλλαγή που υπάρχει στην πλατφόρμα αλλά όχι στην ταμειακή μηχανή, στοιχειοθετεί κατηγορία φοροδιαφυγής και ο φάκελος προωθείται για τα περαιτέρω.

Συνολικά 14 επιχειρήσεις εστίασης ανά την Ελλάδα, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή, κατηγορούνται ότι απέκρυψαν 5,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΑΑΔΕ μιλάει για εντυπωσιακά αποτελέσματα των ελέγχων σε επιχειρήσεις εστίασης, αναφορικά με την έκδοση αποδείξεων, όταν οι παραγγελίες γίνονται μέσω των πλατφορμών delivery.

Πρόκειται για ελέγχους, οι οποίοι:

-Είναι στοχευμένοι, δηλαδή οι επιχειρήσεις, που ελέγχονται, έχουν επιλεχθεί μέσω του ειδικού αλγορίθμου ανάλυσης κινδύνου.

-Πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των στοιχείων, που λαμβάνει διαρκώς η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες παραγγελιοληψίας, και τα οποία συγκρίνονται με τις αποδείξεις λιανικής, οι οποίες έχουν κοπεί για τις συγκεκριμένες παραγγελίες.

Με βάση, λοιπόν, αυτά, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν 14 επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες

-δεν έκοψαν 449.000 αποδείξεις

-Για παραγγελίες συνολικής αξίας 5,15 εκατομμυρίων ευρώ.

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις αυτές εισέπραξαν από τους πελάτες τους, αλλά δεν απέδωσαν στην εφορία ΦΠΑ 592.000 ευρώ.

Δύο από τις δεκατέσσερις περιπτώσεις που απέκρυψαν εισόδημα εντοπίστηκαν στην Ήπειρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής οι έλεγχοι και οι παραβάσεις αφορούν:

-Σε κρεπερί στην Ήπειρο, για τις χρήσεις 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 92.800 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 400.000€.

-Σε καφετέρια στα Ιωάννινα, για τις χρήσεις 2017 έως 2018, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 734 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 100.800€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ