Κουκούλι… Ευαγγελικές ρήσεις χαραγμένες στην πέτρα

mnimeio koukouliz1

mnimeio koukouliz1

Ένα σύγχρονο ως προς την κατασκευή μνημείο, αλλά με θέμα αιώνιο και διαχρονικό, όπως είναι οι Ευαγγελικές Ρήσεις μέσα από τη Διδασκαλία του Χριστού, προστέθηκε στα πολλά και σημαντικά μνημεία πολιτισμού του Ζαγορίου.

Πρόκειται για το μνημείο Χαρακτικής Λιθογραφίας που δημιούργησε ο δάσκαλος και τέως Σχολικός Σύμβουλος Ευριπίδης Μακρής στο χωριό του, το Κουκούλι.

«Είναι ένα έργο το οποίο έγινε από το περίσσευμα καρδιάς και από το υστέρημα του βαλαντίου μου. Είναι η ψυχή του δασκάλου η δημιουργός δύναμη σύλληψης και εκτέλεσης του έργου», τόνισε στην ομιλία του ο δημιουργός του και αναφερόμενος στην αποστολή του μνημείου με τις 30 πλάκες, στις οποίες χάραξε αποσπάσματα του Ευαγγελίου, είναι όσοι τα διαβάσουν «να καταλάβουν και να νιώσουν τη ζωή και τη διδασκαλία του Χριστού».

Στόχος του, αλλά και του Δήμου που παραχώρησε την έκταση στο παλιό πάρκο του «Αϊ Γιάννη» για την ανέγερση του με έξοδα του δημιουργού του, είναι να αποτελέσει σημεία αναφοράς και να το βλέπουν οι πολυάριθμοι επισκέπτες του Ζαγορίου.

Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, του Πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργου Καψάλη, του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Τύμφης Μιχάλη Βλάχου, εκπροσώπων φορέων του χωριού και πολλών κατοίκων.

mnimeio koukouliz2

Ο εφημέριος του χωριού, πατήρ Κωνσταντίνος, μετά τον αγιασμό που τέλεσε, μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου προς τον δημιουργό του μνημείου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης συνεχάρη τον κ. Μακρή για το νέο του εγχείρημα και εξήρε το έργο και την προσφορά του στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στο Κουκούλι και στους Σαρακατσαναίους, λέγοντας χαρακτηριστικά «Χρωστάμε πολλά στον Ευριπίδη».

Καταλήγοντας ο κ. Καψάλης, δήλωσε χαρούμενος για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, συνεχάρη τον δημιουργό και εξέφρασε τη χαρά του που « ο Σεβασμιώτατος μας έστειλε την ευλογία του και την έγκρισή του και, νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους χωριανούς, αλλά και για όλους τους επισκέπτες, κύριε Δήμαρχε αν το αναδείξετε ανάλογα».

Ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου χαρακτήρισε το μνημείο ως ξεχωριστό και ιδιότυπο, αναφέρθηκε στην φιλία του με τον δημιουργό του, στην συνεργασία με το Δήμο και την προσπάθεια να προβληθεί και να αποκτήσει επισκεψιμότητα.

Ο κ. Σπύρου μίλησε για έναν πραγματικό καλλιτέχνη που μέσα από την ψυχή του έχει βγάλει αυτό που θέλει να παρουσιάσει εδώ και που είναι οι Ευαγγελικές Ρήσεις, οι οποίες είναι διαχρονικές και για όσους τις έχουν ξεχάσει ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν.

«Ο καθένας που έρχεται σε αυτό το χώρο, πνευματικά, αλλά και ευρισκόμενος μέσα στη φύση το ευχαριστιέται», τόνισε ο Δήμαρχος προσθέτοντας ότι από την πλευρά του Δήμου το αίτημά του, για παραχώρηση του χώρου, φυσικά και έγινε αμέσως αποδεκτό. Στη συνέχεια, είπε, θα πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο, για να γίνει τόπος επίσκεψης, όχι μόνο Κουκουλιωτών οι οποίοι τον γνωρίζουν αφού ήταν το παλιό πάρκο του Αϊ Γιάννη, αλλά και για άλλους επισκέπτες στο Ζαγόρι.

«Με τον Ευριπίδη, κατέληξε ο κ. Σπύρου, μας συνδέει μια παλιά γνωριμία και φιλία, ως συνάδελφοι δάσκαλοι, ο ίδιος και ως Σχολικός Σύμβουλος Α΄θμιας Εκπαίδευσης, αλλά και παλιότερα συνεργαστήκαμε, έδωσα κι εγώ κάποια στοιχεία στην προσπάθεια που έκανε ο Ευριπίδης να γράψει το θαυμάσιο βιβλίο του « Τα Ζαγοροχώρια». Και βέβαια και τις άλλες εργασίες, παιδαγωγικές, ιστορικές, λαογραφικές για το χωριό του, τους Σαρακατσαναίους, άρα λοιπόν τόσο πολύ έργο από έναν άνθρωπο αυτό που θα περίμενε κανένας στη συνέχεια είναι να ξανανταμωθούμε σε ένα νέο του έργο».

Ο κ. Μακρής ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και όσους τον βοήθησαν να γίνει το έργο, πρώτα τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία να γίνει αυτή η εκδήλωση, όμως το κυριότερο ήταν ότι με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε ο χώρος για να στηθεί το μνημείο. Επίσης, ευχαρίστησε και την Αδελφότητα Κουκουλιωτών η οποία δώρισε την πέτρα για το χτίσιμό του και μια αγιογράφο, φίλη του, η οποία φιλοτέχνησε τις εικόνες πάνω στην πέτρα.
Όπως εξήγησε ο κ. Μακρής, αρχικά είχε σκεφτεί ότι κάθε πλάκα έπρεπε να στηθεί σε ξεχωριστή στήλη. Για το σκοπό αυτό είχε φτιάξει ένα σχέδιο η αρχιτέκτων η Ευγενία Τάγκα από το Κουκούλι, την οποία και ευχαρίστησε, όμως επειδή υπερέβαινε τις οικονομικές του δυνατότητες κατέληξε, όπως είπε, να αυτοσχεδιάσει.

Διάλεξε, όπως είπε, τα κύρια σημεία, τα κλειδιά, Ευαγγελικών Ρήσεων και τα χάραξε πάνω στην πέτρα.

Ο κ. Μακρής αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι θεολόγος, μίλησε για τους 4 Ευαγγελιστές και την Εκ του Όρους Ομιλία του Ιησού, για να τονίσει ότι η αγάπη είναι η μέγιστη αρετή.

Ο δημιουργός του μνημείου Χαρακτικής Λιθογραφίας, κατέληξε λέγοντας ότι σκοπός του είναι ένας: «Εκείνοι που σταθούν να διαβάσουν αυτά τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου να καταλάβουν και να νιώσουν τη ζωή και τη διδασκαλία του Χριστού».

Το μνημείο βρίσκεται στον δρόμο από Κήπους προς Κουκούλι, λίγο πριν φτάσει κανείς στο χωριό.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ