Κουκούλι: Η αράχνη- πασχαλίτσα στα πέτρινα σοκάκια

araxni_pasxalitsa1

ΦΩΤΟ- Στα πέτρινα σοκάκια στο Κουκούλι Ζαγορίου συνάντησαν την αράχνη- πασχαλίτσα όσοι μετείχαν στο πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού Ιωαννίνων της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής.

«Κατά τη διάρκεια της πεζοπορικής μας πορείας εντός του συνοικισμού του χωριού Κουκούλι-Ζαγορίου, βρέθηκε κυριολεκτικά στο δρόμο μας το σπάνιο αυτό έντομο που λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής του τράβηξε την προσοχή όλων μας», αφηγούνται.

Εντοπίστηκε αρχικά από τον Παναγιώτη Γεωργίου (Αγρότης-Παραγωγός) και στη συνέχεια η  φυσιοδίφης της ομάδας Κάτια Τζώρτζη  έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Το συγκεκριμένο είδος αράχνης ανήκει στα απειλούμενα με εξαφάνιση που τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας.

«Αποφασίσαμε από κοινού να δημοσιοποιήσουμε το γεγονός ευελπιστώντας ότι θα ευαισθητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι και ότι όποιος άλλος τύχει να συναντήσει την αράχνη να φροντίσει για την προστασία της», αναφέρει η ομάδα.

Στο πρόγραμμα μετείχαν: Αθηνά Σαφαρίκα, Εύα Γκεσούλη, Αγγέλικα Κιτσάκη, Νίκος Γεωργάκης, Βασίλης Τάσσης, Έλλη Αλεξίου, Χρήστος Ντάκος, Θανάσης Κωτσορίδης, Παναγιώτης Γεωργίου, Κάτια Τζώρτζη, Ιωάννα Δόνου, Ευαγγελία Τσιόλη, Πέτρος Μπλέτσας, Σπυριδούλα Λισγάρα, Αλέξανδρος Δούβαλης, Βαλεντίνα Ρίζου, Μυρτώ Μαυρίδου, Κατερίνα Τσουκαλά, Αναστασία Κατσάνου, Άκης Μάμαλης, Βίκυ Οικονόμου, Γεωργία Χαραλάμπους, , project leader Αναστασία Μπέλλου και Τάσος Ανέστης (Αρμόδιος καθηγητής στην ενότητα του Αγροτουρισμού).

Πριν από μερικές ημέρες το Epiruspost φιλοξένησε την μαρτυρία αναγνώστριας η οποία εντόπισε αράχνη- πασχαλίτσα στην παραλίμνιο των Ιωαννίνων, κοντά στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Ήταν η πρώτη μαρτυρία για παρουσία του συγκεκριμένου είδους στην περιοχή μας.

Όσοι βρέθηκαν στο Κουκούλι κατάφεραν να την απαθανατίσουν και στον φωτογραφικό τους φακό.

Αυτό το πολύ όμορφο έντομο ήταν στα όρια της εξαφάνισης κατά τη δεκαετία του ’90 όταν είχε απομείνει παρά μόνο μία αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε όμως, έγιναν αρκετές προσπάθειες να διασωθεί το είδος και τον Αύγουστο του 2011, αφέθηκε ξανά ελεύθερο στη φύση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ