Κοτζιάς.. Δεν συζητούμε θέμα Τσάμηδων..

Το στίγμα των συνομιλιών με την Αλβανία και της συμφωνίας που επίκειται μεταξύ των δύο χωρών έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο Ραδιόφωνο 24/7. Μάλιστα αποσπάσματα της συνέντευξης αυτής αναμεταδόθηκαν από την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για τα θέματα των Τσάμηδων και υπογράμμισε ότι βάση για τον καθορισμό της ΑΟΖ θα είναι τα δώδεκα μίλια.

Ο Υπουργός πάντως δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, καθώς ο ίδιος μπορεί να βιάζεται όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και στην γείτονα χώρα.

“Δεν κουβεντιάσαμε ποτέ τσάμικο ζήτημα, ούτε θα αποδεχόμουν τέτοια συζήτηση. Άλλο πράγμα είναι οι μεσεγγυήσεις για τις περιουσίες. Μόλις τελειώσει το εμπόλεμο μπορεί να επιστραφούν αλβανικές περιουσίες προ του πολέμου. Είναι άλλο πράγμα οι περιουσίες στις οποίες έγινε κατάσχεση από την ηγετική ομάδα των Τσάμηδων στην Θεσπρωτία”., ανέφερε στην συνέντευξή του ο Υπουργός Εξωτερικών.

Οι περιουσίες οι οποίες μπορεί να επιστραφούν μετά την άρση του εμπολέμου υπολογίζονται περίπου στις διακόσιες. Βρίσκονται κυρίως στα Γιάννινα και την Θεσσαλονίκη και δεν έχουν καμία σχέση με τις περιουσίες των Τσάμηδων που μέσω του κόμματός του και των οργανώσεών τους εγείρουν θέμα επιστροφής.

Σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι μας ενδιαφέρει η επήρεια στα νησιά πάνω από την Κέρκυρα, ειδικά από τους Οθωνούς. Και εξήγησε: “Βάση για τον καθορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης θα είναι τα 12 μίλια. Θα είναι η πρωτη φορά που η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Ελπίζω να μην έχουμε παρανοήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Γιατί θα το προχωρήσουμε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ