Κοσμηρά.. Διαγωνισμός πίτας.. Τίμησαν την γεύση και την παράδοση

kosmira p2

kosmira p2

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Ηπειρώτικη πίτα είναι τέχνη… Είναι η τέχνη που δημιούργησαν οι γυναίκες του τόπου, σε εποχές δύσκολες, όταν με λίγα υλικά καλούνταν να στρώσουν τραπέζι.. Υλικά που συνήθως δίνει η φύση και μ’ αυτά, στην κουζίνα, γίνονται μικρά θαύματα.

Η τέχνη αυτή ξεδιπλώθηκε, σε όλο της το μεγαλείο, στην Κοσμηρά, στον διαγωνισμό Ηπειρώτικης πίτας, που διοργάνωσε και φέτος η Φιλοπρόοδη Κίνηση του χωριού.

Οι γυναίκες, ανταποκρινόμενες με θέρμη, παρουσίασαν κάθε λογής πίτες, φτιαγμένες με τον γνήσιο ηπειρώτικο τρόπο.

kosmira p1

Άλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος.. Η γεύση και τα μυστικά να περάσουν στη νέα γενιά.. Οι νέες νοικοκυρές, όπως ανέφερε η δραστήρια πρόεδρος της Φιλοπρόοδης Κίνησης Θάλεια Οικονόμου, να μυηθούν στην παραδοσιακή γαστρονομία και να την κάνουν επιλογή τους..

Και φυσικά από τα λόγια πέρασαν στην πράξη καθώς επί τόπου έγινε επίδειξη ανοίγματος φύλλου, που αποτελεί το βασικό μυστικό για μία καλή πίτα..

Νερό κι αλεύρι τα δύο βασικά συστατικά, λίγο αλάτι, λάδι και μερικές σταγόνες ξύδι… Καλό ζύμωμα και ακολουθεί το άνοιγμα! Μπορεί να μοιάζει δύσκολο, όμως αξίζει τον κόπο και φυσικά η γεύση που χαρίζει είναι μοναδική.

kosmira f1

kosmira f2

Η κριτική επιτροπή δοκίμασε μία μία τις πίτες που είχαν δημιουργήσει οι γυναίκες του χωριού. Γλυκές, αλμυρές, με φύλλο, χωρίς.. Ότι μπορεί να φανταστεί μια καλή νοικοκυρά. Έκρινε την γεύση και την παράδοση. Ξεχώρισε έξι και βράβευσε τρεις!

Το πρώτο βραβείο ήταν για μία παραδοσιακή ηπειρώτικη κοτόπιτα.. Σήμα κατατεθέν άλλωστε για την περιοχή και βασική επιλογή για ντόπιους και επισκέπτες.

kosmira p1is

Το δεύτερο βραβείο, πήγε σε μια γλυκιά πίτα. Πορτοκαλόπιτα, φτιαγμένη με ψημένα φύλλα και καλά σιροπιασμένη.

kosmira p2is

Και το τρίτο ήταν για την αγαπημένη αλευρόπιτα… Υλικά καθημερινά, που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα… Αυτά μπορούν και δίνουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα!

kosmira p3is

Μετά τον διαγωνισμό οι πίτες μοιράστηκαν στους εκατοντάδες κατοίκους και φίλους της Κοσμηράς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.. Και φυσικά ακολούθησε ένα γνήσιο ηπειρωτικό γλέντι.. Ανάμεσα σε αυτούς που τίμησαν την παράδοση και ο βουλευτής Γιάννης Στέφος, ο οποίος άλλωστε βρίσκονταν εντός έδρας, καθότι η Κοσμηρά είναι το χωριό του.

kosmira gle

KOSMHRA GL

kosmira p6

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ