Κορωνοϊός: Σε εγρήγορση μέχρι τον Απρίλιο, σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονομία

Σε εγρήγορση παραμένει το σύνολο των υγειονομικών αρχών της χώρας για τον κορωνοϊό καθώς οι μεγάλες αυξήσεις σε κρούσματα καταγράφονται κατά κανόνα τρεις με πέντε βδομάδες μετά την εκδήλωση του πρώτου. Παράλληλα ο επικίνδυνος ιός έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία ενώ έντονες ανησυχίες καταγράφονται για τις επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας, που αποτελούν και την βαριά της βιομηχανία.  Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα οκτώ όμως οι ελληνικές αρχές προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.

Άλλωστε ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι τα προληπτικά μέτρα απλά καθυστέρησαν τη δυναμική έλευση του Covid 19 στην Ελλάδα οι μονάδες υγείας θα έχουν στο μεταξύ κερδίσει πολύτιμο χρόνο.

Την ίδια στιγμή, ξεκινά σύστημα διπλής επιτήρησης για την ανίχνευση του νέου κοροναϊού στην κοινότητα και συνεπακόλουθα για την επίπτωσή του στον πληθυσμό. Ειδικότερα και ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόζεται για την επιτήρηση της γρίπης θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος ιού σε ασθενείς που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και σε ασθενείς που θα προσέρχονται στα νοσοκομεία με ήπια συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής.

Εν τω μεταξύ επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναπτύσσει μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμηθεί κατά πόσο μπορεί να εξαπλωθεί η νόσος στην Ελλάδα τα πορίσματα της οποίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Στην πρώτη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του Χρήστου Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη αλλά και των αρμόδιων υφυπουργών έγινε μια ακόμα αποτίμηση της κατάστασης για τις επιπτώσεις λόγω του κορονοϊού.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, έγινε μια πρώτη αξιολόγηση των αρχικών επιπτώσεων του προβλήματος στην ελληνική οικονομία, συζητήθηκαν εναλλακτικές μελλοντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν καταγράφονται προβλήματα στην τροφοδοσία και στις εισαγωγές από την Κίνα. Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τυχόν επιπτώσεις στον τουρισμό. Με στόχο την καταγραφή της κατάστασης στην αγορά και στην οικονομία, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα με τη συμμετοχή και του υπουργείου Υγείας.

Μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. με στόχο η συζήτηση να είναι πιο αναλυτική στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ