Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί… Που έχει μπει λουκέτο, τι παραμένει ανοιχτό

Κάθε μέρα είναι πλέον διαφορετική. Μια Ελλάδα διαφορετική… Κάθε πόλη διαφορετική. Τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοιού διαδέχονται το ένα το άλλο. Το τελευταίο περιλαμβάνει το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων. Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας (π.χ. μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία) θα παραμείνουν ανοιχτά, σε κάθε περίπτωση όπως, άλλωστε, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, διαψεύδοντας παράλληλα, τα σενάρια περί καθολικής απαγόρευσης.

Στα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της περιορισμού μετάδοσης του κοροναϊου στην κοινότητα περιλαμβάνεται το κλείσιμο των σχολείων, των εμπορικών καταστημάτων, των αθλητικών εγκαταστάσεων, των καφέ – μπαρ κ.α.

Εν αναμονή τελεί και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το εάν θα κλείσουν οι εκκλησίες και οι ναοί, στο πλαίσιο της αναγκαίας λήψης έκτακτων μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κοροναϊού, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν φαινόμενα συγκέντρωσης πολιτών.

Τι παραμένει ανοιχτό

Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ) και φυσικά μίνι μάρκετ.

Λαϊκές αγορές.

Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα

Κρεοπωλεία

Φαρμακεία

Πρατήρια υγρών καυσίμων

Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away

Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)

Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων.

Τι είναι κλειστά

Σχολεία

Εμπορικά καταστήματα.

Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά

Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away

Κέντρα διασκέδασης

Τουριστικά καταλύματα (έως και τις 30 Απριλίου 2020).

Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων

Βιβλιοθήκες

Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι

Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)

Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.

Χιονοδρομικά κέντρα, οργανωμένες παραλίες.

Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

Δικαστήρια, εισαγγελίες.

Πως  λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ

Με διευρυμένο ωράριο, όπως θα προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εκδοθεί σήμερα θα λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, τα σουπερ μάρκετ θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.

Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.

Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.

Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.

Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.

Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.

Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή

Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).

Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ