Κόντρα στην κρίση ο αγροτικός τομέας

PROIONTAΣε ανοδική τροχιά κινήθηκε το ακαθάριστο προϊόν του εγχώριου αγροτικού τομέα το 2011 μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ύφεσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα αυξήθηκε κατά 2,5% την περυσινή χρονιά, ωστόσο λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους του δεν επηρέασε παρά ελάχιστα το ρυθμό μείωσης του συνολικού ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις της ΤτΕ για τη φετινή χρονιά «δείχνουν» ύφεση μεγαλύτερου του αναμενομένου στο 5% (αντί για 4,5%).

Στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου επισημαίνεται η -σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2010- μείωση του προϊόντος στο δευτερογενή τομέα (-12% έναντι -6,1%) και η μείωση στον τριτογενή τομέα (-5,9% έναντι -3,1%).

Η κάμψη της παραγωγής φαίνεται από τα στοιχεία ότι ήταν η κυριότερη αιτία της καθαρής απώλειας 300 περίπου χιλιάδων θέσεων εργασίας και της διόγκωσης του αριθμού των ανέργων κατά σχεδόν 250 χιλιάδες άτομα.

Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι μειώσεις στις χρηματοδοτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος υποχωρεί συνεχώς από το 2008, έγινε αρνητικός το 2011.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στη μείωση της ζήτησης δανειακών κεφαλαίων λόγω της ύφεσης, ωστόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε και η μειωμένη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αποτέλεσμα της απώλειας εμπιστοσύνης που δημιούργησε η δημοσιονομική κρίση. Σ

Ο κ. Προβόπουλος υπογραμμίζει ότι «υπάρχει μεγάλος αριθμός υγιών επιχειρήσεων που υφίστανται τις συνέπειες του περιορισμού της τραπεζικής χρηματοδότησης».

Όσον αφορά τις εξαγωγές, αυξήθηκαν μεν, ωστόσο με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2010 (3,6% έναντι 5,4%) καθώς το δ’ τρίμηνο του 2011 ανακόπηκε η ανοδικής τους πορεία μετά από τέσσερα τρίμηνα συνεχούς αύξησης.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, η υποχώρηση των εξαγωγών το δ΄ τρίμηνο, όπως σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ, εκτιμάται ότι αντανακλά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στους εμπορικούς μας εταίρους, αλλά και τη δυσχερέστερη πρόσβαση των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε τραπεζικές και εμπορικές πιστώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ