Κόντρα σεισμολόγων… Τι ανακοίνωσε η Επιτροπή σεισμικού κινδύνου

Οι επιστημονικές αντιπαραθέσεις, μετά από κάθε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα, τείνουν να εξελιχθούν σε… έθιμο. Εξαίρεση δεν αποτέλεσε ούτε η Πρέβεζα, που βρέθηκε στο επίκεντρο του Εγκέλαδου. Οι δηλώσεις σεισμολόγων και ειδικών ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Και προκάλεσε ιδιαίτερο προβληματισμό η εκτίμηση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Αθηνών Άκη Τσελέντη ότι «υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο κύκλος του Εγκέλαδου δεν έχει κλείσει στην Δυτική Ελλάδα». Σε ανάρτησή του στο Facebook, υποστήριξε ότι «για τους επόμενους 2 – 3 μήνες είναι πολύ πιθανό να έχουμε κάποια σεισμικά γεγονότα», διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας πανικοβάλει».

Με αφορμή ουσιαστικά τις συγκεκριμένες δηλώσεις, συνεδρίασε το μεσημέρι στον ΟΑΣΠ η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου. Ο Πρόεδρος της, Καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης έκανε γνωστό ότι δεν προσκομίσθηκαν καινούργια στοιχεία, που να είναι αξιοποιήσιμα και να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις ενέργειες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί εκ μέρους του Οργανισμού και τόνισε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία.

«Θεωρώ ότι η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός» αναφέρει ο κ. Λέκκας σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής. Ο κ. Λέκκας αναφέρει επίσης ότι υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση».

Η απόφαση της επιτροπής ήταν σχεδόν ομόφωνη με 19-1.

Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος ζήτησε πιο αυξημένη ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας δημοσιοποίησε ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα, καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν περιμένουμε έναν σεισμό της τάξεως των 7 ρίχτερ στη Ιόνιο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι «το Ιόνιο είναι Ιόνιο και έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα» υπενθυμίζοντας ότι και οι μεγάλοι σεισμοί στη Λευκάδα το ’14 και την Κεφαλονιά το ’15 ξεπερνούσαν τα 6,5 ρίχτερ. «Αυτά τα ξέρουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και για αυτό είναι προετοιμασμένοι θωρακίζοντας τις κατασκευές τους» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ