Κόντρα χωρίς τέλος… Καταγγελία στον Πρωθυπουργό για τα σκουπίδια!

asa mitsotakis

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην Ήπειρο σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και η οποία έχει πολλά μέτωπα.

Ένα από τα μέτωπα αυτά αποτελεί η δικαστική διένεξη της Αειφορικής Ηπείρου, της εταιρίας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο με την Περιφέρεια.

Το θέμα αυτό μονοπώλησε την συνέντευξη που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης και από την οποία προκύπτει ότι η αντιπαράθεση θα δοθεί και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς όπως είπε ο κ. Καχριμάνης έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, ενώ πρόκειται να αποσταλεί καταγγελία και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, γιατί ακούγεται ότι κάτι ανάλογο επιχειρείται να γίνει και σε άλλες περιφέρειες της χώρας

Ο Περιφερειάρχης έχει επικεντρώσει στο πρόσωπο του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρίας Γιώργου Αγραφιώτη και όχι στην ΤΕΡΝΑ που είναι η μητρική εταιρία.

Επανέλαβε ότι η Περιφέρεια προσπαθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του τόπου και  των δήμων σε εφαρμογή της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί το 2017.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το ποσό που επιδικάστηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο.

Συνοπτικά:

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου τέσσερις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του παρέπεμψε σε διαιτησία τα ακόλουθα ζητήματα:

1) Τις ρήτρες (690.000€) που επέβαλε η Περιφέρειας λόγω εκπρόθεσμης παράδοσης του εργοστασίου προς λειτουργία. Το εργοστάσιο έπρεπε να λειτουργήσει στις 21 Ιανουαρίου 2019 και λειτούργησε στις 26 Μαρτίου 2019.

Αρμόδιος όμως για να εγκρίνει την έναρξη της λειτουργίας ήταν ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής όπως είχε συμφωνηθεί με τη Σύμβαση.  Όταν ο Ανεξάρτητος αρνήθηκε, η εταιρεία δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά ξεκίνησε νέες δοκιμές. Η Περιφέρεια όφειλε να επιβάλλει τις ρήτρες. Σημειώνεται ότι κατά την αξιολόγηση για την ανάδειξη του τελικού αναδόχου, «μέτρησε» και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου, που κατά την εταιρία ήταν η 21η Ιανουαρίου 2019. Κατά πλειοψηφία το διαιτητικό δικαστήριο έκρινε πως δεν έπρεπε να επιβληθούν.

2) Αξιώσεις για πρόσθετες δαπάνες (990.000€ περίπου) που κατά τους ισχυρισμούς της δαπάνησε στο διάστημα που κράτησε το δεύτερο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας (21.02.2019 έως 26.03.2019). Αυτές απορρίφθηκαν στο σύνολο πλην ενός ποσού περί τις 38.000€ γιατί η εταιρεία δεν απέδειξε τί αφορούσαν. Είχε υποβάλλει έξοδα και  δαπάνες από όλη την Ελλάδα.

3) Αξιώσεις για απώλεια εσόδων (700.000€ περίπου) για το διάστημα (21 Ιανουαρίου 2019-26 Μαρτίου 2019) που κράτησαν οι επιπλέον δοκιμές. Όμως ακόμα και αν απώλεσε αυτά τα έσοδα, οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής αρνήθηκε να εκδώσει το πιστοποιητικό λειτουργίας στην ώρα του και για αυτόδεν είχε ευθύνη η Περιφέρεια. Επιδικάσθηκαν κατά πλειοψηφία.

4) Αξιώσεις για νέες δοκιμές (325.000€ περίπου) που απορρίφθηκαν στο σύνολο.

5) Αξιώσεις ως δήθεν διαφορές πληρωμών για το 2019 και το 2020 συνολικού ύψους 1.156.000€ περίπου. Αξιοσημείωτοι είναι πως όταν τα διεκδικούσε η εταιρεία τον Ιούλιο του 2019 είχε αρχίσει να τα εισπράττει. Όταν επιλήφθηκε το διαιτητικό δικαστήριο (Ιούνιος του 2021) τα είχε εισπράξει στο σύνολο, πλην όμως το διαιτητικό δικαστήριο το επιδίκασε κατά πλειοψηφία.

6) Αξιώσεις (προκαταβολικές) για απώλεια εσόδων από δευτερογενή (ανακυκλώσιμα υλικά) για το 2019 και το 2020 συνολικού ύψους 707.000€ περίπου. Η εκκαθάριση γι’ αυτά σύμφωνα με τη σύμβαση γίνεται στο τέλος του 2022 σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού που ορίζεται σε αυτή.  Στη σύμβαση προβλέπεται ότι το 50% λαμβάνει η εταιρία και το 50% η Περιφέρεια, η οποία εγκρίνει τις τιμές πώλησης. Μέχρι σήμερα δεν έχουν στείλει στην Περιφέρεια απολύτως τίποτε κατά παράβαση της σύμβασης.  Παρά ταύτα επιδικάσθηκαν προκαταβολικά και μάλιστα όχι σε πραγματική αλλά σε υποθετική βάση κατά πλειοψηφία από το διαιτητικό δικαστήριο.

«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τέτοια χρήματα..»

 «Από την ανάλυση φαίνεται καθαρά ότι κανένας περιφερειάρχης δεν μπορούσε να πληρώσει τέτοια χρήματα, που για μένα  ήταν «αέρας κοπανιστός», καθώς είχαμε πληρώσει τα πάντα», τόνισε ο Περιφερειάρχης. Συνεχίζοντας απέδωσε το αίτημα της εταιρείας για αποζημίωση, στη διαπίστωση ότι «μετά μια περίοδο που πέρασε, η  εταιρεία είχε φτάσει να έχει κεφάλαιο κάτω από το ½ που έπρεπε να έχει στην ετήσια έκθεση. Έπρεπε δηλαδή να μπει υπό διαχείριση και να κλείσει. Στην προσπάθειά τους αυτή  δείξανε από τις 23/07/2019 – δηλαδή προτού καν να λειτουργήσει το εργοστάσιο – ότι τους χρωστάμε 5 εκ. ευρώ, τα οποία  θα έχουν στο ενεργητικό τους, αλλά δεν τους τα έχουμε δώσει εμείς, άρα δεν πρέπει να κλείσει η εταιρεία. Επίσης, έχουν πάρει 22 εκ. ευρώ δάνεια, έχουν ενεχυριάσει τα πάντα στην τράπεζα. Και εδώ λες πως τα  ενεχυρίασαν  στην τράπεζα, όταν τα μηχανήματα όλα  όταν κλείσουμε τις μεταξύ μας συμβάσεις θα τα παραδώσουν στην Περιφέρεια; Πέφτει η εταιρεία έξω αύριο και κατάσχονται, ενώ έχουν υποχρέωση να τα παραδώσουν,  δίνοντας ένα μόνο ευρώ η Περιφέρεια Ηπείρου».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στην αίτηση που έκανε η Εταιρεία  στο Εφετείο υποστηρίζουν ότι η Περιφέρεια παίρνει τα χρήματα από τους Δήμους και δεν τα αποδίδει στην εταιρία, ενώ έχουμε εξοφλήσει μέχρι τέλος του έτους,  και οι δήμοι με κατάσταση που δόθηκε από την Οικ. Υπηρεσία στο τέλος του 2021 χρωστούσαν στην Περιφέρεια 3.316.157 ευρώκαι σήμερα  το χρέος τους ανέρχεται σε  4.737.431,93 ευρώ,

Ο Περιφερειάρχης συνεχίζοντας, ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα γίνουν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία ζήτησε η Περιφέρεια, μέχρι να γίνει η τακτική δικάσιμος ακύρωσης της κατά πλειοψηφίας απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, με την οποία η Περιφέρεια, θεωρεί ότι διαπράχτηκε «απάτη επί δικαστηρίω». Αναφερόμενος στη συζήτηση της αίτησης χορήγησης αναστολής που απορρίφθηκε ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ένα επιχείρημα που τέθηκε ήταν το γεγονός ότι στην περίπτωση που τα 3.3 εκ. ευρώ καταβληθούν, αυτά θα καταλήξουν στις πιστώτριες τράπεζες της «Αειφορικής» και δεν δύσκολα θα μπορέσουν να επιστραφούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ