Κολικόντασι: Εκεί που μαρτύρησε ο Πατροκοσμάς..

kolikontasi_pk1

Με θρησκευτική κατάνυξη και βαθιά συγκίνηση η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας αλλά και πλήθος πιστών τίμησαν τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Κολικόντασι, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του.

Στην Ιερά Μονή, αφιερωμένη στον Πατροκοσμά, τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου και με τη συμμετοχή όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Εκατοντάδες Ορθόδοξοι από την Αλβανία αλλά και από την Ελλάδα, προσκύνησαν τον τόπο που φύλαξε για δεκαετίες τα λείψανα του Αγίου. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος κάθε χρόνο παραβρίσκεται στις εκδηλώσεις που γίνονται στο Κολικόντασι.

Σήμερα τα λείψανα του Αγίου φυλάσσονται στην Αρχιεπισκοπή.

Το Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά αναστηλώθηκε πλήρως με μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας.

Εργασίες ανασκαφής έχουν αναδείξει τον τάφο του Αγίου με τοιχογραφία της εποχής καθώς επίσης και άλλα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Επίσης έχουν ανεγερθεί τέσσερις νέοι μεγαλοπρεπείς  ναοί σε διάφορα σημεία αφιερωμένοι στη μνήμη του.

Στο Κολικόντασι, ο Πατροκοσμάς ίδρυσε το τελευταίο σχολείο. Εκεί καθώς κήρυττε τον πήραν οι άνθρωποι του Κουρτ Πασά. Τον οδήγησαν σε ένα δέντρο, τον θανάτωσαν και πέταξαν το σώμα του στο ποτάμι.

Από κει τον ανέσυραν οι χριστιανοί και έγινε η ταφή στη Μονή που αφιερώθηκε στην μνήμη του.

Από πέρυσι μάλιστα με τη φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου εντοπίστηκε και το σημείο που ο Άγιος απαγχονίστηκε, στο χωριό Μόγιαλι του Φίερι, δίπλα στον Άψω (Σέμαν), όπου ανυψώθηκε μεγάλος ξύλινος Σταυρός.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • kolikontasi pk1

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • kolikontasi pk2

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • kolikontasi pk3

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ