Κοιτάζοντας προς Ήπειρο η Κέρκυρα ψάχνει λύση για τα σκουπίδια της!

Μείζον θέμα μπορεί να προκύψει άμεσα για τους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου και ειδικά για τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων καθώς η Κέρκυρα επιδιώκει την μεταφορά των σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μάλιστα εκπρόσωποι κατοίκων και φορέων του νησιού πρόκειται να επισκεφτούν τον αρμόδιο υπουργό για να ζητήσουν τη μεταφορά, όπως αποφάσισαν μετά από οκτώ ώρες συνεδρίασης με μοναδικό θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων του νησιού.

Προφανώς στο μυαλό τους έχουν τους ΧΥΤΑ της Ηπείρου, ειδικά αυτούς της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων, ως τους πιο κοντινούς. Κάτι ανάλογο άλλωστε είχε συμβεί και παλιότερα όταν ανάλογο πρόβλημα είχε ανακύψει στη Λευκάδα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες εκ μέρους της Κέρκυρας έχει υποβληθεί ήδη αίτημα για την μεταφορά απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της αστυνομικής δύναμης του νησιού, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Αλεύχιμον, που αντέδρασαν για την επικείμενη μεταφορά των δεματοποιημένων σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, από το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων Τεμπλονίου, «έχει ήδη «φρακάρει» από τους τόνους σκουπιδιών», εκπρόσωποι πολιτικών παρατάξεων και ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητήριου Κέρκυρας.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, απέκλεισε κάθε χρήση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, αφού δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση, ενώ δήλωσε ότι εμμένει στην άποψη πως θα πρέπει να αποκλειστεί και ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου από τη διαδικασία διαχείρισης απορριμμάτων στο μέλλον.

«Εγώ δέχομαι να στρατοπεδεύσουμε στην Αθήνα, μέχρι να πετύχουμε τη μεταφορά των δεμάτων των απορριμμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κώστας Νικολούζος.

Και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να διεκδικήσουμε σήμερα είναι τη μεταφορά των απορριμμάτων για το μεσοδιάστημα μέχρι τη δημιουργία νέου ΧΥΤΥ. Τη Λευκίμμη σήμερα δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση. Δεν θέλουμε να ματώσουμε, ούτε στη Λευκίμμη, ούτε στο Τεμπλόνι. Προτείνω να δημιουργήσουμε μία αντιπροσωπεία από παρατάξεις και εκπροσώπους φορέων και να πάμε να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση της μεταφοράς. Να έρθουν και η Περιφέρεια και οι βουλευτές. Αυτό χρειάζεται μία ολιγοήμερη προετοιμασία, να δούμε κόστη και να πάρουμε προσφορές και να κλείσουμε ραντεβού και συγκεκριμένη ατζέντα, διεκδικήσεις και λογικό περιεχόμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ