Κοινόχρηστα… Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται

Έρχονται μεγάλες ανατροπές στις πολυκατοικίες που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τα απλήρωτα κοινόχρηστα ή με άλλες διαφορές μεταξύ ιδιοκτητών διαμερισμάτων. Ο θεσμός του διαμεσολαβητή θα τεθεί σε εφαρμογή σε έξι μήνες και μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη την Ελλάδα.

Αν και πολλοί κρίνουν ότι ακόμη και αυτός ο θεσμός θα είναι γραφειοκρατικός και ακριβός για πολλούς, εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή προσφυγής στα δικαστήρια που είναι και πιο κοστοβόρα και οι αποφάσεις εκδίδονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Κάποιοι συνεπείς ιδιοκτήτες, που πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους ή είναι εντάξει με τους κανονισμούς της πολυκατοικίας τονίζουν ότι τελικά με τον διαμεσολαβητή απλά θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι ένα ποσό ενώ οι συνειδητοί κακοπληρωτές και όσοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, δεν θα συμβάλλουν στο επιπλέον κόστος.

Η προσπάθεια είσπραξης των κοινοχρήστων θα περιλαμβάνει εφεξής και τα έξοδα της διαμεσολάβησης, δηλαδή τις αμοιβές του διαμεσολαβητή και του δικηγόρου. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, η αμοιβή του διαμεσολαβητή ορίζεται στα 100 ευρώ για μία ώρα, αλλά η ελάχιστη αμοιβή του φτάνει τα 250 ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται βεβαίως και τα έξοδα του δικηγόρου που είναι απαραίτηρος.

Η ουσία είναι ότι ειδικά για τα απλήρωτα κοινόχρηστα, που σε πολλές πολυκατοικίες ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ και αφορούν σε λογαριασμούς ακόμη και από το 2012, μπορεί να βρεθεί μια λύση.

Από την άλλη, αν δεν έρθει κάποιο από τα δύο μέρη στο τραπέζι του διαλόγου, τότε ο διαμεσολαβητής συντάσσει πρακτικό με το άλλο μέρος να δικαιούται να προσφύγει δικαστικά, επισυνάπτοντας το σχετικό πρακτικό στην αγωγή. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή ύψους 1.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ στο μέρος που δεν προσήλθε στη διαδικασία αλλά και επιπλέον χρηματική ποινή ποσοστού 0,2% επί του αντικειμένου της διαφοράς σε περίπτωση ήττας του και ποσοστού 0,1% σε περίπτωση εν μέρει ήττας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει εκφράσει ενστάσεις τονίζοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θα προσθέσει για τον διαχειριστή επιπλέον κόστος και χρόνο για την είσπραξη των κοινοχρήστων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ